Followers

Thursday, November 29, 2012

Sultan Perak Atau Kerabat? (Part 19)

Sultan Perak Atau Kerabat? (Part 19)

 Habsah binti Hassan
Music Authors' Copyright Protection (MACP) Berhad

Kepada Puan. Habsah binti Hassan, sekadar nak bertanya dua soalan,

1. Ada tak royalti lagu-lagu ciptaan Almarhum Sultan Idris Shah pernah di tuntut oleh sesiapa?

2. Jika ada, siapakah yang telah menerimanya?

Ku Shah 

Almarhum Idris Shah (paling kiri sekali) sedang meniup tenor sexophone

Allahyarham Toh Puan Setia Datin Rafeah binti Buang (klik)

Kalau Rindu (klik) (klik)

Di masa berpisah
Mengapa hati ku rasa sedih
Jumpa tak lama
Bersua dikau kekasih

Janganlah kau sayu
Airmata jangan dibuang
Kalau rindu
Pesan saja di awan petang

Dendam tetap menggoda
Merayu dalam jiwa
Kasih tak kan lama
Kita kan bersua jua

Bilakah masanya
Hari yang berbahagia
Kita bersama
Hidup selama-lamanya

Jamal Abdillah - Hatiku Luka Kembali (1982)


Namamu di bibirku (klik)

Sejak mula ku kenal mu
Kemesraan terciptalah amat indah
Kedua tangan menatang mesra
Gurauan mu terdengar

Duhai kasih ku yang ku sayang
Bayanganmu sering menjelma lagi
Menghilang tanpa sepatah kata
Hati ku terkecewa

 Tanpa mu ku sepi
Kau sinar hidup ku
Bersemadi di jiwa ku
Penawar di hati ku yang terluka
Nama mu abadi

Terukir di bibir ku
Aku sabar menunggu
Tiada jua kau menghampiri diri ku

Sehingga bunga gugur ke bumi
Cantik dan segar menjadi layu
Bunga terlayu-layu

Tan Sri Sheikh Salim Sheikh Muhammad Al Mahros (klik)

Cempaka Sari (klik)

Cempaka Sari namanya pulau
Tempat semayam saorang Raja
Terkenang adilnya di zaman lampau
Sultan Iskandar nama baginda

Raja berdaulat negeri bertuah
Sultan Perak yang ke lima belas
Raja adil Raja yang disembah
Rakyat bernaung bermohon belas

Banyak riwayat di Cempaka Sari
Jadi sejarah dalam kenangan
Kemudian digelar Indera Sakti
Di situ mangkat baginda Sultan.

Cempaka Sari di hilir sungai
Terkenal megah indah permai



Part 1 - Anak Sultan Yang Semikin Dalam Malaya
Part 2 - Pejabat Sultan Perak Buat Mengong!
Part 3 - Majlis tahlil Almarhum Sultan Idris di sabotaj
Part 4 - Kerusi Panas Raja Muda Perak
Part 5 - Sumpahan Keturunan
Part 6 - Sesudah Mentari Terbenam 
Part 7 - Anak
Part 8 - Katak Keredek Akhirnya 
Part 9 - 1 Billion Hengget Lesap Kemaner?
Part 10 - The Tomoi Princess
Part 11 - Fitnah Kepada Ayahanda!
Part 12 - Dimanakah Kan Ku Cari Ganti... 
Part 13 - Hujan Panas Turun Bila Senjata Di Buka! 
Part 14 - Kepala Lembu?
Part 15 - Petanda Kematian Orang Kenamaan?
Part 16 - Raya Awal Sehari! 
Part 17 - Duit Atas Angin? 
Part 18 - Abu dan Orang Besar...
Part 19 - Royalti Dari MACP?
Part 20 - Sultan Perak Dalam Kenangan
Part 21 - Fitnah Arak
Part 22 - Hina Besi Kerana Karat, Hina Manusia Kerana Bangsat 
Part 23 - Showtime...

5 comments:

wilhelmina said...

TERKINI : Amaran Dari Cawangan Khas
Bhai… baru kejap tadi gua dapat call… dari kengkawan gua kat Cawangan Khas Bukit Aman … diorang mintak gua sampaikan maklumat nih kat semua rakan blogger… Diorang mintak jasa baik lu orang dan gua gak supaya jangan menyebar luaskan video dan gambar berkaitan dengan majlis sambutan 1881 Sultan Pahang dengan anakandanya di London tue.
Kawan-kawan baik gua kat Cawangan Khas mintak supaya semua blogger chill out bab isu nih…. supaya memudahkan diorang agar tak perlu banyak buat kerja nak siasat para blogger dan facebooker serta twitterer …. Sebab diorang tak larat nak layan songel dari Istana… kalu tidak… takder kerja lain la diorang asyik nak kena layan jer geng Istana nih….
Jadi… tolong aaa… tolong jangan susahkan rakan kiter kat dalam Cawangan Khas yer… yang dah terlepas diupdate dalam blog tue… kira dah terlepas la… jangan ditambah lagi…. okeh aaa… Sebab geng-geng Cawangan Khas nih awal pagi dah panas telinga pasai isu nih…. tolong aaa..
Gua sampaikan maklumat jer… terpulang la kat lu orang nak ikut ker taknak…. hahaha


Mohd. Kamal bin Abdulla

wilhelmina said...

Salam .Maaf Uncle..komen diatas diluar tajuk..emergency call!
TQ..tumpang parking ya Uncle,!

Prince of Noob said...

terima kasih atas pencerahan wihelmina...

Derok said...

sultan?? kecik punya hal kata uncle..kalau uncle dapat tahu kes sultan tu..habis la..dibongkarkannye..tungguuuuuuuuu............

Anonymous said...

Assalammualaikum uncle,
Dah habis ke cerita nya....
Tak sabar nak tunggu cerita selanjotnya...

:Dsi mata biru...