Followers

Monday, February 10, 2014

Benarkah Pemodal 40%, Pengusaha 60%?

Benarkah Pemodal 40%, Pengusaha 60%?Bismillahirromanirrohim

Ashadu an laa ila ha illallaah, wa ash ha du an namuhammadarrosulullah

Allahummasolli ala Muhammad, wa ala ali Muhammad

Asslamualaikum warohmatullah,,,kepada sahabat-sahabatku sekalian.


Pada kesempatan ini ana ingin berceloteh sikit, bukan untuk sape2,hanya utk ana sendiri & jika ada kebaikan boleh lah rakan & sahabat sekalian mengambil apa yg patut darinya.

Maaf dipinta sebanyak-banyaknya terlebih dahulu dpd uncle & admin, jika dlm celoteh ana ini menyinggung hati sanubari &menyebabkan ketidakselesaan kalian semua. Cuma apa yg ana harapkan dapatlah kiranya kita kembalikan semuanya kpd Allah, mudah-mudahan Dia berkenan memberi hidayah & taufiq kpd kita semua & meredhoi setiap apa yg kita lalui dlm menjalani ketentetuan-ketentuan yg telah ditetapkan utk kita semua dlm perjalanan kita kembali padaNya. Tiada niat utk mengajar, just utk ana sendiri & sharing kpd sahabat2 sekalian, yg mana kita yakin bahawa setiap apa yg ditemukan kpd kita adalah suatu peringatan & pengajaran dariNya, agar hidup ini dipenuhi kasih sayang sesame kita yang semuanya itu adalah dariNya.


 Di sini juga, ana ingin mengingatkan diri ana sendiri, & jika ada kebaikan utk sahabat2, bahawa biarlah kita semua ini menjadi agen utk memperkenalkan keberadaan Allah di sini, sehingga ternyatalah Dia dgn senyatanya-nyatanya, maaf sekali lagi, ana pn sangat baru dlm hal ini, sedang bertatih….hi hi…so apa pun yg kita lakukan dalam mengambil rezeki yg telah disediakan olehNya, dalam melaksanakan projek2 untuk kemajuan diri didunia ini adalah tidak terlepas dari aturan-aturanNya yg telah ditetapkan, kita hanya mengikuti sahaja, seperti kapas diterbangkan angin. Muga dgn sentiasa mengikuti aturanNya, Dia berkenan melunakkan hati ana yg keras ini, sehingglah ego ana merudum-serudumnya di hadapanNya, bersamaNya…..


Seperti yg ana pernah tulis dlm bincang whatsapp Gold V6, 40/60 % itu adalah terpakai utk ana sahaja, kerana ana rasa ok utk diri ana sahaja, dan ana memang rela & bersetuju dgn profit sharing tersebutt, maka disini akad menjadi sah utk ana join. Bila ada sesiapa yg tidak setuju dgn spenuh rela hati (tiada keterpaksaan), dlm profit sharing tersebut, maka sepatutnya ia tak boleh join, kerana ia adalah pilihan, kalau tak setuju, maka dgn lapang dada si pemodal & si pengusaha tak boleh meneruskan urusan tersebut,,,pd ana tidak timbul tamak haloba, kerana pengusaha ada alasan sendiri utk menetapkan sharing yg demikian, dan pemodal juga ada alasan sendiri untuk tidak bersetuju.

KONGSI KEUNTUNGAN/ MUDHOROBAH

Setakat yg ana tau dgn ilmu yg tak seberapa ini, beginilah….

Kalau dlm perniagaan, mudhorobah ialah dimana pemodal memberi harta benda kepada pengusaha untuk diperniagakan padanya, dan keuntungan dibahagikan antara keduanya mengikut apa yang dipersetujui oleh kedua belah pihak, manakala kerugian adalah ditanggung oleh pemodal sahaja.

Disitu ada sepak terajangnya, tapi yg penting adalah semuanya dipersetujui dan telus semasa perbincangan awal dibuat.Rukun mudhorobah..

1. Pemodal

2. Pengusaha

3. Modal

Modal hendaklah diserahkan kepada pengusaha dengan rela hati untuk diusahakan apa yg sepatutnya, dan modal ini menjadi amanah kepada pengusaha dan mesti dilakukan dgn cara sebaik-baiknya untuk mendapatkan keuntungan.

Pemodal pula hendaklah tidak boleh menguasai modalnya itu setelah diserahkan kepada pengusaha, hendaklah mempercayai sepenuhnya kepada pengusaha tersebut untuk menguruskannya melalui kaedah yang dibenarkan syarak.

Pengusaha juga boleh mengambil upah dari usahanya ini selain keuntungan yg dikongsi bersama.

4. Ijab dan kobul

Persetujuan dengan hati yang rela.

KEUNTUNGAN:

Sememangnya melabur sesuatu adalah bertujuan mencari keuntungan

Dalam mudhorobah, perkongsian untung adalah mengikut persetujuan kedua belah pihak, seperti bahagi,dua, tiga ataupun empat….semuanya diputuskan dalam perbincangan awal.

So mengikut ana, dalam kes projek GoldV6 ini, bolehlah dipakai kaedah ini…seperti keuntungan bolehlah dibahagi diantara pemodal & pengusaha, 80/20…70/30…50/50…40/60 dan sebagainya..

Tetapi bagi yang tidak bersetuju, maka tidak sah berurusan….

Begitulah sedikit yg ana tahu mengenai hal2 seperti yg ana tuliskan…sekian, terima kasih

Maaf sebanyak-banyak sekali lagi kpd uncle, admin & sahabat2, jika ada yg kurang berkenan atas tulisan ana ini & jika coretan ini tidak menepati seperti yg dikehendaki.

Rujukan:- Kitab feqah “sukatan pelajaran baru” syariat 1 STPM oleh Hj Abdul Razak Hj Muhammad

Mutalaalbadrain.

Zafry Ahmad
Peserta Ketiga

Komen Dzoul - Terima kasih kepada Zafry(Wak) kerana memberi pencerahan mengenai pembahagian 60% pengusaha , 40% pemodal agar orang diluar sana tidak keliru tentang hukum pembahagian ini mengikut syariah yang telah ditetapkan. 

Walaubagaimanapun, perihal pembahagian ini adalah tertakluk kepada kuasa Uncleseekers sendiri secara MUTLAK kerana produk ini adalah kepunyaannya setelah DIHADIAHKAN oleh Mizi kepadanya sebagai membalas budi.

Ada juga beberapa orang dikalangan warga GV6 yang tidak diambil sebarang keuntungan untuk beberapa bulan daripada mereka. Terpulang kepada beliau untuk memberi siapa yang beliau rasa layak untuk diberi.Artikel Kelolaan Saya:
DZOUL
dzulizzi@gmail.com
010-8102943
Sekitar 300% Dalam Masa 4 Bulan!
Tak Baik Menipu Allah Taala Marah….
Profit Memang Kencang
Masih Boleh Lagi Goyang-goyang Kaki & Masih Lena Tidur
Talian STREAMYX Mendukacitakan
Talian STREMYX Pulih Sediakala, Terima Kasih TM
Zaman Dulu Kalau Puasa 1 Hari Dapat Upah Satu Ringgit
Saya Rasa Sukar Untuk Mempercayai Masalah Saya Boleh Selesai Begitu Sahaja - Nazree
"Orang Berbudi, Kita Berbahasa"
"Kalau Ngan Company Lain Dah Lama Kita Bungkus" 
Advance Profit Puasa RM500 & Raya RM1,800
Yeh…Yeh… Dapat Duit Raya…
Tak sabar tunggu KKLR...

No comments: