Followers

Thursday, January 22, 2015

Goyang Udang Galah Inuk

Goyang Udang Galah Inuk


Ikan Tapah besar beb


Diam tak diam kita dah hampir ke penghujung bulan Januari 2015. Aku rasa macam baru saja tahun baru semalam, sekarang ketika menulis artikel ni, dah 22 hari kita berada dalam tahun 2015.

Aku seperti biasa, bersama dengan para admin yang lain, menyelia akaun-akaun (Forex) yang telah diamanahkan supaya berjalan dengan baik.

Pasaran Forex pada bulan Januari setiap tahun, sentiasa memberi kejutan diluar jangkaan.

Geraknya tenang, tapi bila dia naik 'hantu' , kapal besar pun boleh karam.

Sedang kami menghirup Nescafe yang dibuat oleh Kak Su, sambil-sambil tu menjeling ke arah chart di empat buah TV kami. Semua pair CHF terjun tiruk termasuk EUR(Euro). Aku dah geleng kepala.

"Gila..." itu saja yang mampu aku ucapkan.

USDCHF Jatuh 1850 pip



SNB buka lock harga lantai 1.2000


Rupanya , SNB (Swiss National Bank @ Bank Negara Swiss) telah 'buka' lock harga lantai 1.2000

Nak citer panjang pasal apa yang berlaku macam tak kena tempat pulak, sebab aku nak citer pasal pengalaman aku ke Sungai Besar tangkap udang nanti.

Memang satu pengalaman baru buat aku, Adeek dan Uncle.

Cut-long-story-short , alhamdulilah ketika kebanyakan akaun karam termasuk broker-broker handal sebab peristiwa CHF ni, akaun penyewa robot EA GV6 selamat. Bawak balik hasil tangkapan berkali ganda.


Keuntungan BERPULUH
kali ganda.

Syukur broker kami Forex4You tak tersenarai antara broker insolvensi disebabkan peristiwa CHF ni. Mungkin backup dia kuat kot.

20 Januari 2014, dalam pukul 3.18pm aku, Adeek dan Uncle bertolak daripada Janda Baik ke Sungai Besar di Kuala Selangor. Uncle kurang sihat hari ni, dia kena selsema pulak. Uncle cuma demam selsema sekali setahun

"Zul, ko jangan kena selsema" Adeek cakap pada aku. Aku kalau kena selsema memang lepas tu satu ofis akan kena selsema.

Dalam perjalanan, singgah ambil anak perempuan Uncle - Kuyah, ibu kepada dua orang anak yang bijak Sarah dan Alwi. Putera dan puteri ni lah yang menjadi buah hati Uncle.

"Nah bah.." Kuyah memberi ubat-ubatan yang dipesan oleh Uncle yang dibeli di klinik Dr. Ibrahim.

Kami memang selalu berkunjung ke ladang ternakan lebah kelulut Dr. Ibrahim di Kuala Kubu Bharu untuk menikmati itik dan ayam kampung fresh. Kat situ semelih, situ juga makan.

"Kau amik satu.." Uncle beri ubat selsema kepada aku. Mungkin dia khuatir aku akan terkena selsema juga.

Perjalanan kami mengambil masa 3 jam, sempat singgah di KFC untuk mengisi perut sebelum sampai disana.

Kami tiba di jeti lebih kurang 6.18pm .



Peta ke lokasi jeti


Sambil-sambil menunggu bot kami sampai, kami menikmati rusuk kambing yang dimasak special oleh Adeek. Memang special sebab Adeek letak madu kelulut yang dibeli daripada Dr.Ibrahim.

Madu Kelulut sebotol kecik harganya lebih kurang RM120 kalau tak silap. Kalau yang besar boleh cecah RM300 . Khasiatnya, semua orang pun tau terutama orang yang dah berkahwin ni. Aumm..

Lepas makan rusuk kambing, semuanya dah berkipas. Panas beb, darah mengalir lancar.

Orang kita, takut makan kambing sebab takut darah tinggi. Orang Arab memang makanannya kambing. Umur 60 tahun pun masih 'kuat' lagi.



Rusuk Kambing diletak madu kelulut

Teringat satu cerita yang diceritakan oleh Uncle kepada aku. Dia pulak diceritakan oleh seorang Yahudi yang pernah menjadi tetamu Uncle di Janda Baik ketika itu.

Banyak rahsia si Yahudi ni bagi. Antaranya makanan laut tidak boleh makan bersama dengan makanan darat sebab jika dimakan bersama, badan akan jadi lesu.

"Kekuatan kambing jantan, ia mampu memuaskan 40 ekor kambing betina.." Uncle pernah bercerita pada aku dulu.

"Kalau kita makan kambing jantan ni boleh ke kita ambil kekuatan memuaskan 40 ekor kambing betina?" aku berseloroh.

"Sorang pun kau belum tentu mampu" ujar Uncle kepada aku sambil tergelak.

Hampir 3 jam kami menunggu bot di Jeti. Bro Inuk adalah salah seorang pengusaha udang galah dikawasan ni. Memiliki 22 buah bot dan 8 buah jala udang galah yang dibuat sendiri.

Untuk membuat jala ni, kira-kiranya kena tepat. Salah kira, nanti udang tak dapat.

Setiap jala ni mempunyai share partner masing-masing. Kuyah merupakan salah seorang share-partner bro Inuk. Kuyah banyak belajar selok-belok berniaga daripada bapanya sejak daripada kecik.

"Berapa purata hasil tangkapan Udang Galah dalam satu hari?" aku bertanya kepada Bro Inuk. "Kurang lebih dalam 30-40kg" ujar bro Inuk.


Bro Inuk


"Paling banyak?" aku bertanya lagi. "Ratus kilo pun pernah dapat bang" Bro Inuk menjawab soalan aku.

Pada hari tu sahaja ada satu bot bawak hasil tangkapan 90kg. Setiap hari mesti ada hasil.

"Sekarang ni memang tengah musim Udang Galah, kalau bukan musim, nak dapat 4 ekor pun payah" Bro Inuk menceritakan pengalaman beliau.

Bulan November hingga bulan Mac sememangnya menjadi musim udang galah. Tengah musim ni memang kenalah rajin pasang jala.

Udang galah ni mempunyai banyak gred. Ada gred A sampai gred E. Gred A jika dijual boleh mencecah sehingga RM70-RM80 sekilo. Mahal tu.



Hasil tangkapan paling banyak lebih daripada 100kg udang galah



Udang galah pelbagai size


Tepat pukul 9.00pm kami bertolak daripada jeti ke tempat jala udang dipasang. Jarak jala pertama daripada jeti, dianggarkan 1km jauhnya.

Inilah kali kedua aku naik sampan. Kali pertama tahun 2005 ketika mengkaji Bigfoot di Kota Tinggi Johor.


20 Februari 2005. Aku kanan sekali.
Bergambar di Hotel Hyatt Regency Johor Bharu
ketika ekpedisi 'Mengkaji Kewujudan Bigfoot' di Kota Tinggi.

Setibanya kami di jala yang pertama, bro Inuk memberi sedikit ulasan bagaimana jala dipasang kepada kami.

Bersama dengan kami ada bro Musang dan Kadir rakan sekerja bro Inuk turut sama membantu untuk menarik udang.

Aku juga terpaksa membantu untuk menarik jala udang ke atas sampan sebab ia terlalu berat. Pelik juga kenapa berat sangat.

Tarik punya tarik rupanya ada ikan Tapah dalam jala tu. Ku sangka udang galah, rupanya ikan Tapah.
Beratnya lebih kurang 22.7kg kata bro Inuk setelah ditimbang untuk dijual kepada pembeli.

"Bolehla dapat RM400 - RM600 seekor". Sape nak bagi?




Kami pun mula asing-asingkan daun-daun pokok yang masuk ke dalam jala dengan udang. Banyak juga udang yang diperoleh. Aku anggarkan dalam 20kg udang galah untuk jala ni.

Tengah kami asingkan udang, 'pukat' kami AUDCAD (Forex) pun close juga. Alhamdulillah.


8 'Pukat' yang membawa hasil 'tangkapan'



Roni admin yang sedang bertugas sehingga pukul 6 pagi, memberi laporan kepada penyewa robot EA GV6 Diamond.

Selepas selesai, kami pergi ke jala yang kedua pula yang tidak berapa jauh daripada jala pertama.

Jala kedua hasilnya kurang sedikit daripada jala pertama. Hasil tangkapan untuk kedua-dua jala ni aku anggarkan dalam lingkungan 20-30kg.

Setelah selesai menaikkan jala kedua, Adeek dan Kuyah mengasing-asingkan udang. Bro Inuk dan rakannya memasang semula jala untuk hasil tangkapan esok.

Hampir pukul 12 tengah malam kami sampai semula ke jeti. Hasil tangkapan dinaikkan. Satu plastik udang galah beratnya dalam lingkungan 11kg diberikan kepada kami semuanya.



Satu beg bersamaan dengan 11kg udang galah

"Bila nak abis makan udang ni?" hati kecil ku bertanya. Udang galah ni kalau digoreng pun sedap juga. Part yang paling aku suka, part kepala. Manis dan berkrim.

Dr Ibrahim kata part kepala tu banyak kolestrolnya. Hentam sajelah labu.

Aku dengan Roni je yang boleh makan udang galah. Uncle, Adeek dan Mona tak boleh makan udang galah. Kalau makan kompem tergaru-garu. Alahan udang.

Sebelum pulang kami singgah restoran berdekatan untuk makan malam.

Dalam pukul 4.30 pagi kami sampai di Janda Baik semula.

Inilah satu-satunya pengalaman yang tak dapat aku lupakan.

Kepada yang berminat untuk dapatkan udang galah fresh, bolehlah berhubung dengan Bro Inuk.

Jika ada yang berminat nak jadi investor pun boleh, tapi dukacitanya kemasukkan investor baru telahpun ditutup sebab musim udang ni dah sampai ke penghujungnya. Nanti invest takut tak sempat pulang modal pulak.

Nak tau citer lanjut, hubungi sendiri Bro Inuk 010 515 6615




Artikel Kelolaan Saya:
DZOUL
dzulizzi@gmail.com
017-2648451

'Market Masih MENGAMUK Abe. Hok tu sebaiknyo...'
Bulan-Bulan Yang Mendebarkan
Tak Sampai Setahun Pulang Modal
Robot GV6 DIAMOND ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100% 
Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula
Aku Berani Potong 10 Jari Kalau Robot GV6 Diamond Ni Boleh Rugi

Wednesday, January 14, 2015

Misteri Jari Berapi

Misteri Jari Berapi






Sabtu...

Hari inilah kebiasaannya saya akan berehat lebih lama sikit berbeza daripada hari-hari lain. Hari-hari biasa, saya selalu akan duk depan laptop tengok kerenah market (Forex) 17-20 jam bersama dengan para admin yang lain dan Uncle.

Admin lain akan tukar-tukar shif; Mona daripada pukul 6 pagi - 6 petang, Roni 6 petang - 6 pagi, Adeek 2 petang - 2 pagi.

Saya akan lebih melihat daripada segi 'technical chart' dan admin lain akan menguruskan laporan keuntungan, pengagihan keuntungan dan sebagainya.

Nampak senang, tapi memang kena buat sangat teliti.


Laporan terkini 14 Januari 2015 sekitar 2.26 pagi sehingga 3 pagi. 4 akaun position ditutup untung 
sebanyak 5 kali. Laporan keuntungan sentiasa diberikan kepada penyewa EA GV6 Diamond.
(klik gambar untuk paparan lebih besar)


Dah menjadi rutin harian selama setahun lebih bersama GV6. Macam-macam ada. Pengalaman yang sangat berharga yang tak boleh dapat dimana-mana.

Hari Sabtu lepas, 10 Januari 2015 bro Anuar, Azri bersama ibu bapanya dan anak isteri datang melawat kami di Janda Baik.

Seminggu awal, bro Anuar dah call booking nak datang Janda Baik bawak keluarga datang mandi sungai.

Biasalah Uncle akan tanya, "Berapa orang nak datang?" Uncle berdarah Arab Yemen ni memang setiap kali tetamu datang, dia akan bagi makan cukup-cukup. Biasalah "arab..arab..arab".

Kalau korang datang, pastikan perut kosong dan makan kena sampai habis. Kalau tak, dengar lah ceramah dia nanti. "Membazir..bla..bla","Rezeki ni datang..bla..bla" dan macam-macam lagi dia akan bebel. Korang kena angguk kepala dan telan je makanan yang tengah makan tu sampai habis.

"6 dewasa, 2 orang budak.." bro Anuar memaklumkan kepada Uncle ketika bercakap didalam telefon. Ketika tu saya dan Uncle sedang dalam perjalanan ke NSK Selayang nak beli biskut untuk anak yatim di Janda Baik.



Badan Amal Nur-Zahrah, Janda Baik, Pahang


Menyerahkan kepada anak yatim
makanan ringan (biskut) 



5% daripada keuntungan penyewa adalah untuk
kebajikan

Duit Infak ni adalah daripada keuntungan penyewa robot EA GV6 Diamond. Setiap kali close 5% akan diasingkan untuk beli makanan anak yatim dan tahfiz.

Bro Anuar and family sampai kul 3 lebih. Tak tau la kalau sebenarnya diorang dah sampai awal, kitorang yang tak bangun-bangun lagi masa tu, maklumlah Sabtu dengan Ahad je yang boleh kami berehat lama sikit.

Sampai-sampai mereka sekeluarga menjamu makanan tengahari yang dah tersedia iaitu Nasi Ayam.

Nasi Ayam Kaksu memang menjadi kegemaran ramai. Sape saja yang rasa, pasti nak lagi dan lagi dan lagi.

Apa yang best sangat nasi ayam Kak Su ni? tu kena rasa sendiri. Nak cerita banyak pun tak guna. Kena rasa baru tau.

Disamping datang beristirehat di Janda Baik ni dengan cuaca yang dingin dan tenang mandi-manda ditepi sungai, bro Anuar bawa ibunya untuk dirawat oleh Uncle.

Sebelum ni, bro Anuar dah bawa, kali ni kira rawatan susulan untuk buang 'saki-baki' yang tinggal. Kata Uncle, "proses penyembuhan ni mengambil masa sekitar 6 bulan"

Dah menjadi syarat Uncle, jika merawat pesakit dia tidak mengambil apa-apa imbuhan. Malah ada juga yang dia akan bagi duit poket kepada pesakit.

Katanya, "orang tu datang mintak tolong kita, sakit-sakit, takkan kita nak ambil duit kat dia". Hal ni memang wa bagi tabik dua tangan kat Uncle.

Uncle memang dah lama tak merawat sebab sibuk dengan GV6 Gold & Diamond. Memang takde masa.

Ibu bro Anuar kira yang pertama dalam tahun ni. Ada lagi satu family lagi yang hadir, salah seorang daripada warga GV6 juga bawak ibu untuk merawat.

Lepas Uncle merawat ibu bro Anuar, barulah dia sempat makan tengahari. Lepas je makan, Uncle tanya "Korang nak makan apa untuk makan petang ni?" . "Uncle, petang ni kita makan masakan 'air tangan' isteri Azri". Saya dah terbayang mee kari dah masa tu.

Azri bawak dua beg plastik didalamnya ada memacam jenis kuih. "Oh kuih, ingat mee kari tadi" hatiku berbicara.

"Apa kuih yang kaler hijau tu?" Uncle bertanya pada Azri. "Pau mawar Uncle" Yanie mencelah, isteri kepada Azri yang dikurniakan 2 cahaya mata, sorang laki sorang lagi pompuan.

Isterinya berkerja dipejabat diwaktu siang, malam baru dia buat kuih yang ditempah oleh pelanggan.

Zaman sekarang ni memang kena cari duit lebih. Nak harapkan gaji, memang tak cukup. Bayar tu, bayar ni. Kadang tu dah habis berjimat pun, tak cukup juga.



Roti sarang lebah



Pau Mawar



Izan's Cuppies 
Hubungi Sekarang 019-7746898


Roti Sarang lebah menjadi kegemaran saya. Kuih-kuihnya nampak gebu. Budak-budak suka makan kuih pau mawar, inti kelapa. Sekejap sahaja dah habis. Sedap katanya.

Kalau siapa yang berminat nak ode kuih, nak buat kuih untuk hantaran perkahwinan atau untuk sajian makan beradab boleh contact no ni 019-7746898 (Yanie) . Mintak kuih je, jangan mintak benda bukan-bukan. Bini orang ni.

Mana tau ada nak mintak urut pulak, nak urut pegi sini http://amalanbonda.blogspot.com .

Bonda boleh servis mana-mana yang longgar. Makan ubat je, nak tahan lama tak boleh bang. Urat saraf yang terbelit tu kena betulkan. Januari ni tengah ada PROMOSI. Pi la jenguk.

Cerita pasal urut, bro Anuar, Azri dengan bapaknya habis kena urut dengan Uncle masa diorang datang aritu. Semuanya kena 'Misteri Jari Berapi'. Apa yang misteri sangat jari berapi Uncle ni? Siapa pernah kena urut je yang tahu, termasuklah aku dengan Roni.

Masa kena urut tu memang sakit, walhal Uncle tak tekan kuat pun. Gayanya seperti takde tekanan, macam dileretkan saje jari dia. Tapi dia punya sakit, tanya bro Anuar dengan Azri. Aduii..

Ilmu ni kena tanya Uncle sendiri. Aku pun tak tau camne dia urut. Memang misteri sampai sekarang.

Masa urut tu memang sakit giler, tapi kesan lepas tu. Sendiri mau ingat. Urat simpul dah tak simpul, darah dah lancar. Lu bayang lah sendiri. Ibarat kata pepatah Melayu 'Harihari-Mau'.

Lepas ni jangan pulak ada yang contact Uncle mintak urut. Kompem kena maki nanti haha. Kawan-kawan yang sewa robot EA GV6 mintak tolong, boleh la dia tolong apa yang dia mampu.

Lepas Maghrib, bro Anuar & Azri sekeluarga pulang. Bapa Anuar peluk Uncle dengan erat mengucapkan berbanyak terima kasih atas layanan dan atas rawatan Uncle kepada isterinya.

Segalanya atas kehendak Allah. Kita hanya sebagai 'alat' sahaja.

Wallahualam.

Artikel Kelolaan Saya:
DZOUL
dzulizzi@gmail.com
017-2648451

'Market Masih MENGAMUK Abe. Hok tu sebaiknyo...'
Bulan-Bulan Yang Mendebarkan
Tak Sampai Setahun Pulang Modal
Robot GV6 DIAMOND ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100% 
Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula
Aku Berani Potong 10 Jari Kalau Robot GV6 Diamond Ni Boleh Rugi

Thursday, January 8, 2015

Tanah Sebelah Stadium Frenz Janda Baik Untuk DIJUAL!

Tanah Sebelah Stadium Frenz Janda Baik Untuk DIJUAL!


Salam,

Tanah Janda Baik, bersebelahan dengan Stadium Frenz Untuk DIJUAL.

Kepada yang merasai ingin memiliki aset untuk jangka masa panjang, boleh hubungi dengan SEGERA kerana tanah kat Janda Baik ni memang tengah hangat dipasaran. Berebut-rebut orang nak beli.


Pintu gerbang ke Kg Janda Baik


Stadium Frenz United




Ada sorang kawan yang ada tanah kat sini, tapi bukan dekat dengan stadium frenz ni, dia beli dengan harga RM200k (1.4 ekar) , laman punya la besar. Bikin rumah tambah lebih kurang RM100k lagi. Kalau kat KL rumah RM500k, laman pun takde. Sian.

Cuaca dingin. dan tenang.

Very good investment, lagi 3-4 tahun kompem naik harga. Tak caya, cuba tanya orang sini.

Sini memang sesuai untuk SETTLEDOWN.

Maklumat tanah yang nak dijual seperti berikut:





Negeri : Pahang
Daerah : BENTONG
Bandar/Pekan/Mukim : Mukim Bentong
Tempat: Sungai Cheringeng
No Lot : Lot 5364
Luas Lot : 0.8347 Hektar (2 Ekar 0 Rood 10.000 Pole)
Kategori Penggunaan Tanah : Pertanian






Jenis dan No Hakmilik : GM 1587
Negeri :Pahang
Daerah: Bentong
Bandar/Pekan/Mukim : Mukim Bentong
Jenis Hakmilik : Geran Mukim
No Lot : Lot 5364
Luas Lot : 2 ekar 0 Rood 10 Pole





Luas Tanah ; 2 ekar 0 Rood 10 Pole





Pemandangan Gunung
Klik Untuk Paparan Lebih Besar 


Tanah Rata, Tak payah nak ratakan lagi
Klik Untuk Paparan Lebih Besar


Tanah ni kalau management Stadium Frenz
beli pun menarik
Klik Untuk Paparan Lebih Besar


Pemandangan Yang Tenang 
Klik Untuk Paparan Lebih Besar


Klik Untuk Paparan Lebih Besar 


Klik Untuk Paparan Lebih Besar



Nak tau harganya tepon orang yang berkenaan En Ghazali 011-37965153 . Hubungi SEGERA, sebab kalau lambat memang melepas, sebab jarang orang bagi offer sebegini terutama tanah di Janda Baik. Siapa cepat dia dapat!

Nota : Kami tidak menerima sebarang imbuhan daripada hasil jualan tanah ini. Niat kami hanya untuk bantu sahabat untuk jual tanahnya.


Friday, January 2, 2015

Tawaran 60 Robot Percuma DITUTUP

Tawaran 60 Robot Percuma DITUTUP


Hari ini hari kedua bagi tahun 2015.

Masih tidak terlewat untuk kami ucapkan selamat tahun baru kepada semua para pembaca blog Uncleseekers dan juga kepada para penyewa robot GV6 Diamond. Semoga tahun ini beroleh rezeki melimpah dan berkat.

Kesempatan ini, kami ingin mengumumkan bahawa, Tawaran 60 Robot percuma DITUTUP kerana telah memenuhi quota yang telah ditetapkan.(klik)

Sekiranya ada sebarang pertanyaan sila 'whatsapp' atau SMS ke 013-3057802 / 013-3089602 .




Bukan Berapa Laju Kita Berlari, Tetapi Berapa Lama Kita Mampu Berlari.

Artikel Kelolaan Saya:
DZOUL
dzulizzi@gmail.com
010-8102943

'Market Masih MENGAMUK Abe. Hok tu sebaiknyo...'
Bulan-Bulan Yang Mendebarkan
Tak Sampai Setahun Pulang Modal
Robot GV6 DIAMOND ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100% 
Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula
Aku Berani Potong 10 Jari Kalau Robot GV6 Diamond Ni Boleh Rugi