Followers

Wednesday, November 26, 2014

Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula

Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula

Assalamualaikum warahmatullahi ta'ala wabarakatuh kepada semua yang membaca coretan KETIGA ku ini.

 

Dah adat orang berurusniaga dalam bidang yang berisiko, macam forex ni, kadang-kadang untung, kadang-kadang rugi.

Akaun saya turut karam pada akhir Ogos 2014. Tapi itulah hakikat yang saya perlu terima, sedih memang sedih tapi kena reda dengan ketentuan Allah. Muhasabah diri balik, adalah la tu salah silap diri saya sendiri dan tentu ada hikmah di sebalik apa yang terjadi.

Tapi Alhamdulillah, lega berurusniaga forex ni dengan Uncle dan team GV6. Kalau dengan orang lain, dah terbakar, hangus la, rentung, jadi debu je.

Pada malam akaun saya karam tu, saya bercakap dengan Dzoul & Uncle. Sebagaimana yang dijanjikan sebelum melabur, mereka kotakan janji akan ganti balik semua modal asal saya yang karam.

Dan Alhamdulillah juga, 2 hari selepas tu, pada 2 Sept 2014, akaun saya diniagakan semula dengan USD5,000.

Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula. Tapi rasa simpati juga kepada Uncle dan team GV6 sebab pada bulan Ogos tu, banyak juga akaun yang karam dengan jumlah pelaburan yang besar.

Semoga Allah permudahkan perniagaan mereka. Bila akaun saya diniagakan dengan USD5,000, saya amat berpuashati walaupun jumlahnya jauh lebih kecil dari pelaburan asal saya.

Tapi takpe, asalkan ada daripada takde langsung. Uncle & Dzoul janji akaun tersebut akan ditambah sikit demi sikit sehingga jumlah perlaburan asal dikembalikan, mungkin ambil masa lama sikit.

 klik imej

Walaupun sikit, ianya tidak mendukacitakan, keuntungan mula dijana semula seawal seminggu ianya dilaburkan. Ini sudah bulan ketiga (Sept, Okt, Nov), saya merima keuntungan, boleh sesangat membantu kehidupan bulanan saya.

Yang paling best, keuntungan pada bulan oktober, tiap-tiap minggu terima whatsapp dari Mona, maklum yang keuntungan telah di bank in ke akaun saya.


Terima kasih banyak-banyak untuk Mona. Untuk rakan-rakan seperjuangan yang lain, mari la kita sama-sama, manafaatkan sesungguhnya keuntungan yang kita dapat dari usahaniaga ini untuk kegunaan diri sendiri, keluarga dan juga orang-orang lain terutama membantu orang-orang disekeliling kita yang memerlukan bantuan.

Harus ingat dengan rezeki yang Allah kurniakan ini ada hak orang lain dan wajib kita tunaikan agar ianya lebih berkat. Pesanan ini adalah untuk diri saya juga.

Balqis

Macam Mana Nak Hidup Macam Ni
"Orang Berbudi, Kita Berbahasa"
Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula



Artikel Kelolaan Saya:
DZOUL
dzulizzi@gmail.com
010-8102943

'Market Masih MENGAMUK Abe. Hok tu sebaiknyo...'
Bulan-Bulan Yang Mendebarkan
Tak Sampai Setahun Pulang Modal
Robot GV6 DIAMOND ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100% 
Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula



Thursday, November 13, 2014

Robot GV6 DIAMOND ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100%

Robot GV6 DIAMOND ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100%


Gambo aku ni Roni yang amik pada 21-10-2014 jam 6.38 petang. Kalau masehi umo aku dah 48 tahun 2 bln dan hijrah plak hampir 50 tahun (49 tahun 8 bulan).

Salam semua,

Minggu lepas Dzoul dah membebel panjang pasal nak beri percuma 60 robot (klik) bermula awal Disember.


Bagus aar tu sebab dah hampir setahun aku tak buat bengkel.

Hari ni aku nak tulis pasal FOREX. Dulu aku mengong pasal benda alah ni. Dulu lah.

Diam tak diam dah hampir  1 tahun 6 bulan aku bergelumang dengan dunia forex.

Macam-macam pengalaman aku rasa. Suka dan duka….dan ada gak yang macam ale uto..Adusssss..

Sekarang ni boleh lah sikit-sikit yang ilmu dan bahasa forex ni tapi banyak lagi yang aku tak tahu sebab sememangnya aku tak nak amik tahu!


Penghargaan

Sebelum aku membebel panjang, aku nak ucap terima kasih pada Dzoul dan admin GV6 yang bertanggungjawab dan sangat amanah.

Kepada admin GV6…Aku tahu tugas korang adalah satu pekerjaan yang membosankan dan berisiko. Mengadap komputer selama 12 jam sehari selama 5 hari berturut-turut.

Segala cuti yang ada kat Malaysia ni korang dah tak dapat rasa lagi melainkan cuti Krismas. Muahaha..

Sekali lagi aku tabik spring kat korang semua atas rasa tanggungjawab menjaga semua akaun customer.

Aku bagi pujian A+. Mungkin kerana korang semua dah kenal antara satu sama lain lebih kurang 10 tahun atau faktor apa pun aku tak pasti tapi aku yakin korang happy cari makan kat sini

Suri rumah Jepun

Aku dapat maklumat sekitar 47% (aku tak sempat cari untuk kasi korang link dia) surirumah orang Jepun trade forex menggunakan robot untuk tambah pendapatan memandangkan cost of living kat sana sangat tinggi.

Jarang dia orang trade manual sebab faktor kekangan masa dan tidak mahu tanggung risiko berbanding menggunakan robot

Kakak-kakak, adik-adik, makcik-makcik kat luar sana yang teringin sangat nak tambah pendapatan bolehlah trade guna robot.

Zaman dah berubah...kalau orang tanya ko buat apa sekarang. jawablah secara jujur..

"Aku trade forex sekarang"

Kelas ko jah!

Perbezaan trade sendiri dengan Robot

Apa beza antara manual dengan robot. He he. Maklumlah aku dah pandai sikit..

Sekarang ni boleh aar aku share dengan korang yang ada pengalaman ilmu forex dan dengan orang yang tak tahu langsung macam aku dulu

Trade sendiri (manual)

Sebagai manusia biasa aku pernah rasa macamana trade manual. Masuk position betul dengan nilai yang besar dan nasib yang baik ketika tu memang masyuuuk..tapi kalau terbalik comfirm akaun karam samada cepat atau lambat atau kena tunggu berbulan-bulan nak rasa untung. Itu pun tak pasti. Macamlah akaun kat bawah ni. Hi hi



klik untuk paparan lebih besar



Korang tengoklah sendiri akaun ni start 5-9-2014 sampailah sekarang mcm tu. Hampir 800 pip. Gelora macam mana sekali pun akaun ni masih KEBAL lagi walaupun market macam kartun, naik mencanak turun terhempas.

Ilmu kebal ini aku dapat dari Mizi supaya pastikan EQUITY mesti ada sekurang-kurangnya USD700. Margin level yang tinggi tu plak aku sendiri belajar ikut pandai-pandai aku sendiri.

Kalau sell dan buy (hedging) , margin level aku tak nampak langsung. Tak besh!

Trade manual ni mengganggu kehidupan seharian kita. Waktu dalam tandas, makan, kerja sehingga waktu tidur pun kena tengok akaun! Sakit wooo…

Kebanyakan dari mereka, akaun akan karam sebab EMOSI. Tamak dan tak SABAR. Market kita tak boleh kontrol. Yang paling penting ada adalah money management dan kawalan risiko.

Satu benda yang aku nak share lagi satu pengalaman bulan Mei 2014 tika tu market macam kartun. Aku terpaksalah guna kuasa power rangers yang Allah kurniakan pada aku untuk bantu akaun customer yang kritikal.

Dalam satu hari, aku boleh tolong satu akaun dapatkan untung paling kurang pun sekitar RM50,000 (30% hingga 70%). Sejarah tidak boleh menipu! Benda ni pada aku kacang je beb sebab ilham dan lubuk rezeki ni Allah yang beri .

Tapi sebagai manusia biasa 'tenaga' kita akan berkurangan sampai kemuncak keletihan apabila tidak rehat.

Trade pakai Robot

Pakai robot memang besh sebab robot takde perasaan.

Besh memanglah besh tapi untung tak samalah macam trade manual! Untung tak banyak sangat tapi tak lah sakit kepala. Camner pun tetap perlukan pemantaun kalau ada masalah.

Sejak tahun lepas bermula bulan Julai 2013, Mizi ada bagi macam-macam robot. Kat sini aku buat kesimpulan ringkas


Jenis Robot yang admin GV6 ada

Pioneer – Banyak sangat currency yang didagangkan. Memang untung tapi ada floating. Pendek kan citer produk ni kalau nasib baik memang masyuuuk..tapi aku dan customer memang makan hati sebab rugi akhirnya

Silver – Ada pelbagai Silver. Silver 8 lah, Silver 6 lah dan Silver 5 tapi masih tetap tak memuaskan

Gold – Robot ni yang paling selamat tapi untung macam cipet. 5% hingga 10% sahaja sebulan

GV6 – Produk terbaik setakat ni. Pakai currency AUDUSD. Pukul rata untung lebih kurang 40% hingga 50% sebulan dan tanpa floating bila close trade. kelemahan dia cuma kalau floating sampai 140 pip gerenti karam kalau tak hedging!

GV8 – Untung besar tapi risiko sangat tinggi. Kalau market macam kartun memang bunuh diri. Hasil yang paling masyuk pada tahun 2014 adalah bulan Jan, Feb dan Mac

Black horse – Mirip macam GV6 tapi currency berbeza

Tarantula – Currency yang berbeza

Manta – Paling hampeh! Kita orang start awal bulan Mei2014 sampailah bulan akhir bulan ogos dan mengalami kerugian

Track record - Robot GV6 tak pernah kasi rugi?

Setakat ni belum ada satu customer yang pakai robot GV6 yang tumbang ataupun bahasa kasarnya karam/rugi!

Yang ada pun akaun Helmy, Yusniza dan Hasrolnizam. Akaun Yusniza dengan Hasrolnizam karam server problem dan akaun Helmy plak aku termasuk manual. Masa tu kat screen TV tu tengah buka akaun Helmy aku plak terlupa nak tutup.

Aku ingat akaun cent aku. sekali aku masuk lotsize 10.00 (USD100 / pip) dan market plak lawan arus...apalagi...terjunlah akaun dia. aku pun dah minta maaf kat dia atas kesilapan.

Mamat Helmy ni bagus aaarr. Dia siap jawab wasap aku..

"takpe uncle... sy redha"

 klik imej

 klik imej


Kesemua customer yang rugi warga GV6 akibat server, kesilapan memilih robot pada waktu yang tidak sesuai atau human error tetap kami ganti balik cuma cepat dan lambat walaupun karam 3 kali sekalipun. Janji tetap akan dikota

Kesilapan yang paling besar admin GV6 pada bulan Mei hingga Ogos adalah tidak menggunakan GV6 dengan pengambilan keuntungan yang minima (suku lot size).

Robot GV6 Diamond adalah sumber pendapatan sampingan yang paling mudah

Umo aku hamper masuk separuh abad. Macam-macam benda aku dah buat untuk tambah pendapatan, aku yakin sepenuhnya robot GV6 ini adalah sumber pendapatan sampingan yang paling mudah untuk dinikmati.

Sebagai bukti korang tengok sendiri akaun kat bawah. Trade Cuma USD100 saja (akaun cent). Tak payah tengok pun tak pe. Cuma perlu adjust lotsize saja kalau nak untung besar.

Aku akan minta tolong Dzoul letak link kat setiap artikel baru dalam blog ni sebagai bukti korang tengok keuntungannya dan robot ini tak boleh tumbang sehingga 400 pip sampai bila-bila walaupun market haru biru dengan izin Allah.

Secara rasminya hari ini aku namakan produk ini dengan nama barunya ‘GV6 Diamond’



Sehingga 13-11-2014


Laporan terkini akaun sehingga 13 November 2014 (klik)



Setakat belanja duit rokok tiap-tiap bulan takde hal. Harga petrol naik lagi 10 kali pun takde hal bro

Apa yang aku boleh buat kesimpulan tentang robot GV6 ini robot GV6 ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100%

Yang penting korang jangan tamak dan nak untung besar. Dapat sekitar 10% hingga 18% setiap bulan pun dah ok sangat-sangat.

Bincang dan dengar nasihat admin GV6 robot kalau lu orang nak sewa robot ni.


Nasihat aku

Hari ini aku hidup, besok lusa tak tahu…Ini pesanan aku untuk admin GV6.

Korang dah ada produk yang sangat baik. Produk GV6 ini Allah berikan ilham pada Mizi dan beliau hadiahkan pada aku awal bulan Januari 2014.

Aku plak beri kat korang untuk korang berkongsi keuntungan bersama dengan bangsa yang seagama dengan kita. Aku minta korang

1. Kekalkanlah sifat tanggungjwb dan amanah spt skrg

2. Jangan panik lagi kalau market mcm kartun terutama staff pompuan!

3. Kesilapan lot size yang lalu jangan diulangi (mei hingga ogos)

4. Jangan berurusan dengan customer yang tamak

5. Akaun customer yang karam jangan tergopoh gapah untuk ganti balik. Pelan-pelan kayuh. Customer boleh bersabar walaupun hati dia orang panas sebab hajat tak sampai. Biasalah tu..meniaga mesti ada untung rugi

6. Tahun 2015 dan seterusnya pastikan motto korang adalah ‘Sifar Karam’. Untung sikit takpe. Ok aar sbln 5% hingga 15% daripada tak dapat apa-apa. Kan?

7. Maafkan semua dosa yang beri komen yang negatif dalam ruangan komen blog ni.

Dan yang terakhir sekali…Korang hanya boleh sewakan produk GV6 pada bangsa dan agama yang lain kalau terdesak sahaja.

Jumpa korang di Janda Baik nanti.


Uncleseekers
Seek The Truth

 

Thursday, November 6, 2014

60 Robot PERCUMA dan JAMINAN Pulangan Modal Asal

60 Robot PERCUMA dan JAMINAN Pulangan Modal Asal





Hampir setahun GV6 telah beroperasi. Macam-macam pengalaman yang kami peroleh.
Manis & pahit sama-sama diharungi.

Biasa adat meniaga, mesti ada untung dan ruginya. Kalau untung sahaja, 'something wrong somewhere'.

Satu benda yang belum pernah ada dalam dunia, bila rugi kita akan ganti MODAL ASAL semula. Cepat atau lambat bergantung kepada keadaan pasaran semasa.

Prestasi GV6 masih memberikan hasil. Tika ini, kami mempunyi resepi kami sendiri untuk mendapat hasil yang lebih baik daripada sebelum ini. Kawalan Risiko.









Ada beberapa soalan yang selalu ditanya oleh mereka yang berminat dengan GV6. Antaranya:

Berapa Margin Minimum GV6?
Margin MINIMUM adalah USD5,000 . Kami ada TAWARAN menarik untuk anda yang BERMINAT sahaja.

Tunggu diakhir artikel ini.


Lepas bayar USD5,000 kita dapat robot GV6?
Tidak, buat pengetahuan anda robot atau EA GV6 tidak dijual kepada individu atau mana-mana syarikat. Anda hanya MENYEWA robot kami melalui profit sharing yang kami tetapkan.

Boleh atau tidak jika ingin beri margin sebanyak USD1 JUTA?
Tidak, kami hanya meniaga kecil-kecilan. Kami tidak menerima margin sebanyak itu.

Berapa profit sharing GV6?
Profit sharing yang kami tawarkan adalah 40% pemodal, 60% pengurusan GV6

Banyaknya GV6 dapat 60%?
Ya, dengan profit sharing begini kami memberi jaminan pulangan MODAL ASAL sekiranya berlaku
kerugian.

Tak boleh dapat 50-50 ke?
Boleh, kami boleh beri 70% kepada pemodal. Tetapi TIADA jaminan pulangan modal asal jika berlaku kerugian.

Terangkan bagaimana GV6 buat keuntungan?
Keuntungan SEBULAN GV6 adalah serendah 20%. Secara PURATA sekitar 32%.

Paling TINGGI ialah pada bulan Februari 2014, keuntungan sekitar 70%.

Bersama ini kami berikan detail keuntungan yang diperoleh.

klik  gambar untuk paparan lebih besar


klik  gambar untuk paparan lebih besar



Berapa tempoh balik modal?
Secara PURATA tempoh pulangan modal diantara 6 - 9 bulan. Mengikut keadaan pasaran.

Berapa rate DEPOSIT dan WITHDRAW?
Rate TERBARU untuk pelanggan baru (termasuk kos pendaftaran) kami ialah DEPOSIT 3.55 dan untuk WITHDRAW 2.85 (rate tetap - walaupun nilai matawang semasa berubah-ubah) .

Tertakluk kepada pindaan.

Ada 'Locking Period' untuk ambil semula modal asal?
Ada, pemodal yang berminat untuk berurusniaga boleh mengeluarkan modal asal setelah 13 BULAN bersama kami bermula daripada akaun anda diniagakan.

Jika berminat apa perlu saya lakukan?
Akaun anda akan dibuat atas nama anda. Perlu SCAN IC depan dan belakang BERWARNA.
DPI ketika discan adalah 200dpi.

Begitu juga dengan salinan BIL 3 bulan TERKINI perlu discan. Setelah pihak broker Forex4You meluluskan permohonan anda, barulah urusan deposit kepada wakil broker atau IB (introducing broker) akan dilakukan. Rate deposit seperti yang ditetapkan oleh pihak kami.

Setelah point USD dipindahkan oleh Broker, barulah akaun anda akan diniagakan. Kami tidak menerima sebarang bentuk wang tunai daripada anda.

Mengapa 60 Robot Percuma Sahaja?
Keupayaan kami untuk memantau akaun adalah 60 akaun sahaja buat masa ini. Ini tidak termasuk akaun yang sedia ada.

Walaupun trading menggunakan robot GV6, kami tetap memantau akaun anda supaya semua dalam keadaan baik.

Mengapa anda perlu ada robot?

Anda memerlukan  robot kerana sebagai manusia anda mempunyai tangungjawab dan komitmen masing-masing. Anda tidak mampu mengadap 24 jam untuk trading.

Tanggungjawab kami untuk memantau akaun anda 24 JAM sehari bermula Isnin 7 pagi hingga Sabtu 5 pagi.

Broker Apa Yang Digunakan?
Broker yang kami gunakan adalah Forex4You

Bagaimana Urusan withdraw dilakukan?
Urusan pengeluaran yang digunakan oleh kami melalui 2 cara:

1. Melalui IB(introducing broker)

Pengeluaran melalui IB mengambil masa 72 jam daripada tarikh kami transfer profit kepada IB yang kami pilih.


2. Payoneer

Kad Payoneer - Debit Kad


Kad yang digunakan ini adalah DEBIT kad. 

Anda boleh tunaikan profit anda daripada kad ini dalam bentuk RM(sekiranya anda berada di dalam Malaysia) dalam masa 24 jam dari masa profit anda ditransfer (tidak termasuk hari Sabtu dan Ahad)

Anda boleh mengeluarkan keuntungan anda dimana-mana ATM diseluruh DUNIA yang tercatat MASTERCARD.


Bila keuntungan akan diagihkan?
Keuntungan akan diagihkan pada pertengahan dan akhir bulan (2 kali sebulan)




...

TAWARAN ISTIMEWA 60 Robot GV6

Untuk kali ini kepada mereka yang berminat, anda akan diberikan TAWARAN ISTIMEWA iaitu dengan mendapat keuntungan 100% selama 2 MINGGU (keuntungan PERCUMA) .

Terhad kepada 60 peserta sahaja.

Kesemua KEUNTUNGAN adalah milik anda selama 2 MINGGU bermula daripada tarikh akaun anda diniagakan.

Bermula 1 Disember 2014, modal MINIMUM adalah SERENDAH USD500.00 Sahaja. Tawaran modal minimum ini sangat TERHAD.

Setelah kuota cukup kami akan TUTUP tawaran ini serta merta!

Kami memberi margin serendah USD500 kerana ingin memberi peluang kepada anda menjana pendapatan sampingan menggunakan robot kami.

Margin yang lebih rendah daripada USD500 tidak ditawarkan adalah kerana ia tidak melepasi kos pengurusan seperti server dan sebagainya.

Kepada mereka yang ingin berjumpa dengan kami, boleh hadir pada setiap hari Jumaat bermula
1 Disember 2014 , pada pukul 4 petang hingga 6 petang. Anda boleh lihat sendiri bagaimana robot beroperasi.

Sekiranya anda tidak dapat hadir pada masa yang ditetapkan, anda boleh hadir selepas waktu yang ditetapkan SEBELUM 12 tengah malam.

Kepada yang tidak berkesempatan untuk hadir hari Jumaat, anda boleh hadir pada hari Sabtu sekitar 3 hingga 5 petang dengan temujanji.

Sila buat temujanji dengan menghantar 'whatsapp' atau SMS ke 013-3057802 / 013-3089602 dengan menaip "Temujanji GV6" kerana kami hanya menghadkan perjumpaan seramai 3 orang SAHAJA Seminggu.

Klik untuk paparan ke lokasi kami


klik








Kita akan berdiskus diruang ni

Kami hanya menerima 3 orang sahaja supaya anda mendapat perhatian lebih daripada kami dan anda akan lebih faham dan selesa ditempat kami.

Anda tidak dikenakan dengan apa-apa bayaran.


Artikel Kelolaan Saya:
DZOUL
dzulizzi@gmail.com
010-8102943

'Market Masih MENGAMUK Abe. Hok tu sebaiknyo...'
Bulan-Bulan Yang Mendebarkan
Tak Sampai Setahun Pulang Modal

Friday, October 24, 2014

Perkid -Kalau Anak Kita Mati Dalam Perkid Itu Ketentuan Ilahi...... - (Perkid 16)

Perkid -Kalau Anak Kita Mati Dalam Perkid Itu Ketentuan Ilahi......   - (Perkid 16)


Selamat bertemu kembali...

Aku roni lagi nak menulis ni.. yabedabedu... 

Semalam dah huraikan pasal perjanjian ale uto pasal kos2 yg diminta kat perkid kan?.. 

Kali ni nak kasi korang semua tgk lak salah satu isi kandungan dlm perjanjian ale uto ni. 

Oittt ustad aka President Perkid, ko baca ni ape aku nak tulis lagi.. hadoiiii ape la perjanjian yg ko buat ni oiiii....


Image 1 (klik untuk lebih jelas)
Akujanji Penjaga Anak Bina dan Anak Bina


Ok, aku nak tunjuk klausa 6 akujanji ni...

Korang boleh baca la tengok pelik ke tak perjanjian yang dibuat oleh perkid ni. 

Tak tau la macamana kepala otak ko pikir masa buat ni . 

Cuba tgk kat page kedua tu kat bahagian (iv) 

(iv)  Sekiranya di sepanjang tempoh rawatan dan pemulihan yang dijalankan berlaku sebarang kemalangan, kecederaan atau kematian ke atas Anak Bina atas apa-apa sebab sekalipun, Penjaga Anak Bina berakujanji tidak akan menuntut sebarang ganti rugi atau membuat laporan polis atau mengambil tindakan mahkamah kepada Pentadbir PERKID ini, sebaliknya redha dengan segala ketentuan dari Ilahi.

Ayat dalam klausa tu bermaksud kalau apa2 terjadi dgn bebudak tu kat sana,  atas apa-apa sebab sekalipun termasuklah kalau bebudak tu mati korang ibubapa diorang kena redha dengan ketentuan dari Illahi. (ni kalau report kat Bar Council masak jawabnya ni)

Ko takut jadi macamni lagi ke ustad ???

Image 2 (klik) 


Image 3 (klik)


Aduhhh.. memang la apa yg jadi semua ketentuan dari tuhan, tapi ko buat tu macam nak lepas tangan jer ustad... 

Apa2 sebab pon kalau jadi kat diorang samaada cedera sampai kalau ade melibatkan kematian pun ko tak nak bertanggung jawab.. 

Abis tu kalau ko pukul bebudak tu sampai mati pulak macamana?( kalaulah)

Keluarga diorang kena terima jer la ketentuan tu ke?

 Korang siap tulis apa2 sebab sekalipon kan??

 Nampak sangat korang kat sana tu bukan pentingkan budak2 tu... 
Ape yg penting duit masyuk sudahhh,... dah la insurans pon ko tak nak amik untuk diorang, 

Aku nasihatkan ko amikla insurans untuk diorang tu, boleh buat insuran, berkelompok je pon.. 

Ko ingat nyawa manusia ni macam nyawa binatang ke?? 

Senang2 cakap macamtu...

 Kat dalam kos2 penjagaan diorang bukan main main lagi siap ada kos keselamatan, kos klinik ngan kos staff yg keje 24jam..

Diorang wat ape jer camtu??? 

Ko pon sama gak ustad, muka ko jer dah nampak muka ........

Eloklah tu bagi anak bini makan hasil dari gunakan bebudak ni semua.. Puiiiiiiiiiii 



image 4 (klik )



Image 5 (klik) 
Lapah Kambing ni duit sape pulak??


Ha ni lagi satu, sbelum bebudak tu boleh keluar, 

Ko siap suh makbapak diorang bersetuju menyumbangkan seekor kambing dan juadah anggaran nilai Rm1000. (Klik image 4)

 Dah la bulan2 kena bayar, pastu ko mintak derma lagi... 

Kesian la diorang , dah berapa banyak habis bagi kat ko tu.. 

Patutnya ko lah yg buat semua ni sebab kalau 2tahun dah diorang kat sana, 

Berapa banyak dah yang ko collect duit mak bapak diorang tu??? 

Nak keluar pon kena bayar lagi.. 

Memang ale uto la ko ni.... 

Elokla ko ajar bebudak tu lapah kambing, jangan pulak nanti bile bebudak tu dah tak boleh tahan dengan ko, dilapahnya ko pulak kang..

Ko kena ingat... kalau orang bedendam ni, sampai mati dia tak kan lupa... 


image 6
Cuba bayangkan kalau orang tua ni buang serban,selempang,jubah dan janggut dia .. mata dia ni melambangkan segala galanya..


Oklah ustad , nanti kalau ade peluang aku sambung lagi cite pasal agreement ale uto yg ko wat ni.. sebelum tu aku nak tanya satu jer lagi...

Gambar kat bawah ni  (image 7) bebudah lelaki tengah berkawat, tapi nape ade sorang mamat baju putih tu pegang sesuatu kat belakang? 

Nak tanya tu batang paip ke? kayu ke? plastik ke?

Kalau bebudak tu silap kena tibai ke ustad? hmmmm.. kalau kena tibai tu semua ketentuan Ilahi la kan ? 

Tu la jawapan ko... 

Nak tanya ko ni? ko tau tak makna USTAZ ? 

Maknanaya dalam bahasa melayu ENCIK / TUAN ...

Jadi ko pakai gelaran ustad pon, sama jer dengan orang lain.. bukannya ko ni taraf tinggi pon.. heheehhe

Ale Uto.....

Yang Benar

Roni Al- Bahani


Image 7 (Klik)


Thursday, October 23, 2014

Perkid - Perjanjian Ale Uto - (Perkid 15)

Perkid - Perjanjian Ale Uto  - (Perkid 15)

Salam semua, Aku Roni lagi sekali ni nak tulis, fuhhhh dpt can lagi tulis artikel kat blog uncle..

Hahahaha.....

Kali ni aku nak cerita plak pasal surat perjanjian antara Perkid dengan ibubapa/penjaga
yang hantar anak diorang kat Perkid.

Memang lawak punye agreement siot... stanby ye ustad aka tuan presiden ..

Ni letak satu keping je dulu aku nak huraikan, sbb agreement yg  korang buat semua ade 41 keping,

Fuhhh gile banyak siot.. memang gempak la ko ni ustad..



Antara dalam perjanjian ale uto...
klik gambar untuk lebih jelas


Aku tengok kat sini kos sebulan ibubapa kena bayar Rm500 untuk seorang anak mereka yang 
dihantar kesini. meliputi kos makan, elektrik, air dan sewa bangunan. 

Ni bukan aku main tulis jer yer,

Korang yg buat . hmmm ntah apa2 la korang ni....

Pertama kos makan Rm350 untuk sebulan, maknanya lebih kurang Rm11.50 sehari. Boleh ko 
bgtau makanan ape yg ko bagi kat budak2 tu? 

Daripada cerita bebudak tu tentang makanan.. hmmm hampeh ... 

Asalkan bebudak tak kebulur sudah.. 

Ni tak termasuk la kalau ko ade wat majlis sembelih lembu ke , kambing ke, itupon ko mintak derma..

Kedua kos elektrik Rm50 sebulan untuk seorang.. fuyyoooo gila banyak bebudak tu pakai elektrik, 
dah macam bayar untuk satu rumah sederhana dah tu..

Kalau macamtu dah boleh la diorang mandi pakai hot shower kot. 

Takkan mandi air sejuk jer .. ke ko punye keluarga je mandi air panas.. jeng jeng jeng .. 

Tapi serius beb kos tu memang mahal untuk seorang , kalau dok sorang2 logik la jugak, ni duduk, makan dan tido beramai2. 

Ketiga kos air sebulan untuk seorang Rm50 jugak... ehehhe.. banyak juga diorang ni guna kan ustad? 

Macam mandi sehari 7x jer..

Pastu macam kat kem ko tu ade kolam renang pulak.. 

Padahal dari mulut bebudak tu cakap mandi rasanya 5minit pon tak sampai..kalau tak kena tempik la ngan korang. 

Pastu bebudak yang kena kurung dlm Detox (bilik kurungan) lagi la teruk, sampaikan nak terkencing 

pon tak boleh ..last2 kena membuang jer la dalam bilik tu..

Ko tak pikir ke apa bebudak tu rasa? cuba ko kena camtu, kena kurung pastu situlah tempat tido tempat kencing ko..ko boleh tahan ke? 

Apelah la perangai ko macam ni, dah tua2 pon otak boleh berpikir lagi. 

Kucing pon lepas terkencing tak tido tempat dia kencing tu ko tau tak?? 

Ko tau tak apa balasan untuk orang yang zalim??? 

Pakai jubah ngan serban je lebih,  

Otak letak kat lutut.. cehhhh!!!!

Keempat kos sewa bangunan Rm50 sebulan, hmmm ok la kot sebab sekurang kurangnya bebudak tu 
bukan duduk free je kat situ, siap bayar sewa lagi.

Ok, habis dah cerita pasal kos yg ibubapa perlu tanggung Rm500 tu.. 

Sekarang ni cerita pasal kos yg konon-kononya Perkid kena tanggung untuk seorang budak pulak dari sumber2 yang korang cari.

Aku tengok kat sini kos yang korang tanggung untuk seorang jumlahnya Rm 2221.75 sebulan. 

Alemakatak, mahal betulkan kos nak jaga seorang budak kat sini, 

Lagi mahal dari masuk universiti plak.. hahahaha... 

Semua ni kos untuk seorang pelajar sahaja yer... 

1 -Kos aktiviti-aktiviti  Rm1100 sebulan. 

Yang aku tengok kat sana aktiviti pon kat kawasan ko tu jer,

Ape pasal mahal sangat ustad? bukannya selalu pon ko bwk bebudak tu buat aktiviti luar, paling tidak pon ko bawak naik turun bukit .

Tu pon kat area situ jugak. Ke ko yang banyak buat 'aktiviti' luar ni ??? ko jangan ... bini dah dua orang tu.. kang dua2 merajuk abis plak bebudak tu yg jadi mangsa plak.. 

2 - Kos team keselamatan Rm32.50 sebulan.

 Betul ke selamat diorang kat sana tu? Ko jangan memain? anak orang semua tu yg ko jaga... 

3 - Kos perubatan Rm15.50 sebulan . 

Hmmmm.. betul ke tiap2 bulan ko ade bawak bebudak ni pegi klinik? bukan ke bile diorang kena apa2, ko cakap tu kifarah?

4 - Kos tenaga pengajar Rm90 sebulan, Apa yg byk aku tengok orang2 yg kat situ gak yg ajar, tak tahulah pulak kalau ade orang luar datang mengajar pulak kan..

5 - Kos kerosakan rm18.50 sebulan. Ok lah yang ni aku boleh terima, sebab ko manjang post kat fb itu rosak, ini rosak..

6 - Kos kakitangan sepenuh masa (24jam) Rm618.75 sebulan. 

Fuhhhhh berapa ramai kakitangan ko ni? tu kos seorang pelajar pulak tu. 

Kalau ko ada lebih kurang 40org pelajar kat sana darab Rm618.75 bersamaan Rm24,750 jumlah kos kakitangan sepenuh masa ko tu..
Tengok kakitangan sepenuh masa takde lah ramai pon termasuk bini2 ko tu ha.. masyuk tu gaji diorang .. eh... aku nak keje ngan ko boleh? 

7 -  Kos multimedia & penerangan Rm26.50 sebulan. ye la zaman skrg kan canggih , xde kos ni camne ko nak update kat fb kan.. 

8 -  Kos Telefon/Hp staff Rm25 sebulan. 

Ok la ni kot, Ko kan busy je manjang telepon sana , telepon sini mintak derma.

9 -  Kos Pengurusan Pejabat Rm150 sebulan. 

Boleh tahan jugak kan ???

10 - Kos pengangkutan Rm75 sebulan. 

Ni aku paham la , ko kan banyak nak berjalan kesana kemari. tapi bkn bebudak tu pon yg pergi.

11 - Kos luar jangka Rm70. ni kiranya macam kos terkejut ke?

Kesimpulan kat sini kos  untuk berada di tempat ko tu ...

Rm 500 + Rm 2221.75 = 2721.75 sebulan untunk seorang ??? 

Wowwww.. Mahal siot nak dok sana, mmg gempak la ko punye tempat tu.. 

Macam dapat layann vip je bebudak tu kat sana. 

Setakat ko tulis jer dalam aggrement wat ape dol, bagi la bukti nak tengok betulke sampai mcm tu sekali perbelanjaan seorang budak untuk duduk sana. 

Dalam kepala otak ko ni aku rasa ko nampak $$$ je la. Mulut lain, niat lain...




Ha lagi satu , ni kat bawah ni aku tolong check saman ko dah, ko bayar la saman ni oii..

Buat salah bayar je lah, 

Mungkin ko tak pernah check kot. 

Malu jer Presiden tak bayar saman. kekekkekeke.. 

Ada satu siap sekali ngan gambar lagi, saman speeding plak tu. laju siot kete ko ni, aku rasa sebab sticker kat bonet tu kot wat jadi laju. 





Klik gambar untuk lebih jelas


Ok la ustad, ni ade video awek nak cakap kat bawah ni ha..

Lepas ni ade lagi sambungan nak cerita pasal agreement yg korang wat. Kalau orang baca memang lawak giler punye aggrement.

Ale Uto.....

Yang Benar

Roni Al- Bahani