Followers

Monday, February 23, 2015

Lynn Menyimpan 1001 Rahsia

Lynn Menyimpan 1001 Rahsia



Sharifah Norazleenda Syed Abu Bakar
dikenali sebagai 'Lynn'


Sharifah Norazleenda Syed Abu Bakar atau lebih dikenali sebagai Lynn pernah popular satu ketika dahulu sebagai pengacara rancangan 'Sinaran Passport Kegemilangan' TV3  bersama dengan Farouk Hussin.

Kuruihnya time ni, tapi sekarang lagi 'vogue'.



Aku lebih mesra dengan panggilan 'Kak Lin'.

Isteri kepada ahli politik Dato' Seri Reezal Merican ini tampak jelita apabila mengukir senyuman, tapi kalau dia marah, singa pun cabut lari. Hehe. Jangan mare ye Kak Lin.

Beliau satu ketika dahulu pernah menjadi pelakon drama Salina dan Harlina masih lagi bergiat dibidang seni dan tidak pernah terdetik untuk berhenti daripada karjayanya ini.



Wanita - keluaran Februari 2015

Cuma tawaran lakonan yang diterima akan dikaji lebih mendalam supaya sesuai dengan dirinya kerana beliau sangat mementingkan kualiti dalam lakonannya.

Anak kelahiran Raub, Pahang ini memiliki 5 orang cahaya mata iaitu Alif Ronan,15 , Aiman Yaacob Merican,8 , Aaron Iskandar Shah Merican, 5 , Aireen Ibtisam Alexandria, 3 , Aireezlynn Humairah Azzahra,2 .

Anak-anak Kak Lin comel-comel belaka dan bijak seperti ibunya.


Walaupun dah beranak 5, masih tampak muda dan bertenaga


Kakak kepada Sharifah Shahirah dan Sharifah Sakinah yang juga selebriti tempatan, memiliki dalaman yang sangat lembut dan sensitif.

Segi luaran. beliau nampak 'very strong' dan easy-going , namun kak Lin menyimpan 1001 rahsia dalam hidupnya.

Uncle kenal rapat dengan Kak Lynn sejak umur belasan tahun lagi. Apa sahaja kemusykilan dan pandangan pasti akan rujuk pada Uncle dan abah (S.H Alattas).

Kak Lin seorang 'very humble person'


Kelebihan kak Lin adalah dia seorang yang mudah pelajari sesuatu dengan cepat. mudah menyesuaikan keadaan, very humble person, suka membantu dan tidak kedekut.

Jika dia tidak menjadi pelakon atau pengacara, beliau sangat sesuai menjadi ahli politik , peguam atau penulis kerana kepetahan beliau dalam berbicara.

Apabila ditanya , "Apakah rahsia kelihatan cantik dan sihat?"

"Mengamalkan senaman ringan dan mengambil makanan tambahan disamping minum air kosong dan kurang minum air manis" jawap kak Lin dengan ringkas.

Beliau juga selaku pemilik gym MuayFit Fitness Mixed Martial Arts (MMA) bertapak di Damansara Perdana diusahakan semenjak bulan Julai 2014 lagi.



D-G-01, Ritze Perdana Commercial Centre, Jalan PJU 8/2 Bandar Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya. Tel 03-7733 9739 / 03 - 7733 9913





Download Playstore - Muayfit [klik]
Apps rekaan BlixTechnologies



Minat beliau yang mendalam dalam perihal kesihatan , menjadikan beliau satu-satunya wanita yang memiliki gimnasium seni pertahankan diri ini di Malaysia.

Satu-satunya perkara yang mungkin ramai yang tak tahu tentang kak Lin ni, dia memiliki daya empati yang tinggi dan memiliki 'instinct' yang kuat.

Beliau yang berzodiak tikus mengikut tahun kelahiran Cina merupakan seorang pencinta kedamaian.

Kepada sesiapa yang berminat untuk sertai kelas Muayfit sila hubungi Tel 03-7733 9739 / 03 - 7733 9913

Atau download apps ini ke handfon anda untuk keterangan lanjut. 

Download sekarang [klik]

Artikel Kelolaan Saya:
DZOUL
dzulizzi@gmail.com
017-2648451

'Market Masih MENGAMUK Abe. Hok tu sebaiknyo...'
Bulan-Bulan Yang Mendebarkan
Tak Sampai Setahun Pulang Modal
Robot GV6 DIAMOND ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100% 
Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula
Aku Berani Potong 10 Jari Kalau Robot GV6 Diamond Ni Boleh Rugi

Thursday, February 19, 2015

Janda Baik Di Janda Baik

Janda Baik Di Janda Baik



Pintô bermaksud pintu

"Dimana tempat diduduki, disitu perniagaan dibuka"

Itulah falsafah Eddy 39 , seorang yang berdarah Acheh mempunyai visi tersendiri untuk menjadikan perniagaan kafenya di Janda Baik ini, menjadi kafe yang bakal terkenal dengan kopi asli.

Seorang yang berzodiak arnab jika mengikut kalender Cina, membuatkan beliau seorang yang mudah didekati oleh orang sekeliling dan bijak menyelesaikan segala masalah dengan mudah tanpa putus asa , ini merupakan satu karekter patut dimiliki oleh semua para peniaga.

Eddy (kiri) bersama isteri


Beliau dibantu oleh Rini 36 , isterinya yang mempunyai kepakaran didalam membuat kek dan pastri untuk menjadi hidangan para tetamu yang hadir ke Pintô Coffee.

Pintô didalam bahasa Acheh bermaksud pintu.

"Kenapa pilih pintu?" soal Uncle kepada Eddy.

"Pintu membawa maksud keterbukaan. Tempat ini terbuka kepada semua" jawab Eddy. Beliau pernah menetap lama di Amerika Syarikat dan pernah menjadi seorang jurnalis untuk tabloidnya sendiri.

Menjadi penulis bukan satu karier yang boleh dianggap picisan kerana dengan penulisan kita mampu menjatuhkan dan menaikkan seseorang.

Sebatang pena lebih tajam daripada mata pedang.



Eddy menceritakan pengalaman ketika kafe dibuka

Memiliki 'passion' yang mendalam dalam komoditi kopi membuatkan Eddy begitu bersemangat untuk membuka kafe sendiri.

Istimewanya, kopi akan ditanam disekitar kafe.

Tanam, petik dan minum disitu. Sangat Awesome!

Ini adalah satu-satunya kafe  dalam Malaysia yang menyediakan konsep sebegini.

"Pada masa akan datang, kami akan menanam sendiri kopi disini. Kopi adalah satu-satunya tanaman yang mudah ditanam dan tidak merosakkan alam sekitar" jelas Eddy kepada kami tentang keistimewaan kopi dan beliau juga seorang pencinta alam sekitar.


Rekaan bentuk luaran dan dalaman berkonsep alami


"Kami juga akan menyediakan satu tempat khas untuk panggang kopi" ujar Eddy kepada kami sambil menunjukkan ke arah tempat yang bakal dibuat untuk memanggang kopi pelbagai jenis yang terletak di bahagian depan kafe.

Kepada pencinta kopi, sambil minum kopi kegemaran anda, anda juga dapat menghidu aroma kopi menjadikan anda bakal jatuh cinta dengan tempat ini. Itu adalah satu jaminan!

Pintô Coffee adalah satu-satunya kafe yang menyaji minuman kopi di Janda Baik.

Kisahnya, pertama kali Eddy dan isteri ke Janda Baik. Beliau teringin untuk minum kopi. Apabila diminta yang sampai adalah Nescafe.

Kisah itulah yang menjadi 'turning point' untuk beliau membuka sebuah kafe yang menyajikan kopi di Janda Baik.


Bahagian kaunter kafe


Bermulalah beliau mencari tempat yang strategik , maka beliau berjumpa pemilik tanah diatas bukit yang begitu selesa dan nyaman.

Tempat yang tinggi mempunyai 'value' yang tinggi pada pandangan manusia.

Pemilik tanah adalah seorang janda yang sangat baik, membenarkan beliau menjalankan perniagaannya terlebih dahulu tanpa memikirkan soal bayaran.

Kos pembinaan kafe ini telah menelan belanja ratusan ribu ringgit, menunjukkan perniagaan ini bukan calang-calang perniagaan yang diceburi Eddy.

"If you want to do something, do the BEST, or don't do it at all"

Sambil-sambil kami menemuramah Eddy, kami memesan 'Buffalo Wings'.

Buffalo Wings - rasa sos yang unik


"Buffalo wings ni, kerbau ada kepak ke?" aku saja mengusik Eddy.

"Buffalo ni sebuah tempat di New York, makanan ni berasal daripada sana" jawab Eddy sambil tersenyum.

Rasa sosnya sangat unik, jarang disajikan dimana-mana kafe di Malaysia. Sambil tu, aku memesan Vanilla Latte yang menjadi kegemaran. Rasanya sangat menepati citarasa aku.

Keluarga aku memang peminat tegar kopi. Kalau balik raya memang kedai kopi yang kami cari. Cuma aku je yang tak berapa tegar. Kalau ada adalah, kalau takde tak jadi masalah.

"Aku nak tengok dapur kau" ujar Uncle kepada Eddy. Uncle dah mula nak buat spot-check.


Sangat bersih - kebersihan menjadi keutamaan.


"Tengok ni Dzoul dapur dia bersih" Uncle memanggil aku untuk melihat dapur Pintô Coffee yang sangat bersih melambangkan pemiliknya seorang yang sentiasa menjaga kebersihan.

Nak tahu dapur restoran dan kafe bersih ke tak senang je, tengok tandasnya terlebih dahulu.

Kami kemudiannya dibawa melawat sekitar kafe. Eddy menceritakan semua perabot di kafe ni kebanyakkan dibuat sendiri , sampai ada yang sanggup membelinya ribuan ringgit. Sayangnya ia bukan untuk dijual.


Perabot diperbuat daripada pohon kayu.

Setiap penjuru disediakan tempat membuang abu rokok untuk para tetamu. Beliau sangat menitik berat kebersihan persekitaran.


Setiap penjuru disediakan tempat membuang
abu rokok


Pintô Coffee mula beroperasi 11.00 pagi - 9 malam pada hari biasa (Isnin - Jumaat) , 9.00 pagi - 9.00 malam pada hari Sabtu dan Ahad.

Kemudian kami disediakan makanan yang menjadi 'speciality' Rini iaitu 'Carrot Walnut Slice'. Membuat kek adalah kepakaran Rini sejak daripada muda lagi.

Carrot Walnut Slice memang terbaik


Ini membuatkan gabungan suami isteri ini bakal membuatkan Pintô Coffee bakal terkenal. Orang akan sanggup datang jauh untuk merasakan secangkir kopi istimewa di Janda Baik ini.


klik untuk paparan lebih besar



klik untuk paparan lebih besar



klik untuk paparan lebih besar


Harga yang sangat berpatutan , mempunyai Wifi dan tempat yang sangat 'privacy'sangat sesuai dikunjungi oleh para pelajar dan 'businessmen' yang ingin membuat mesyuarat.

Datang ke Janda Baik jangan lupa singgah Pintô Coffee

Artikel Kelolaan Saya:
DZOUL
dzulizzi@gmail.com
017-2648451

'Market Masih MENGAMUK Abe. Hok tu sebaiknyo...'
Bulan-Bulan Yang Mendebarkan
Tak Sampai Setahun Pulang Modal
Robot GV6 DIAMOND ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100% 
Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula
Aku Berani Potong 10 Jari Kalau Robot GV6 Diamond Ni Boleh Rugi

Monday, February 16, 2015

Haruan Makan Anak


Haruan Makan Anak


Anak-anak Darul Hidayah Janda Baik Pahang
Pernahkah anda terfikir, bagaimana agaknya ketika kecil lagi kita tak beremak dan bapak?

Bagaimana agaknya rasa bila kita ditinggalkan bersama kawan-kawan yang senasib di sebuah rumah tanpa belai kasih seorang ibu dan bapa?

Begitulah yang aku tertanya dan rasakan bila pertama kali aku melihat dan merenung wajah anak-anak yatim di Darul Hidayah , Kg Janda Baik, Bentong , Pahang.

Mempunyai 33 orang anak-anak dibawah jagaan Darul Hidayah yang diketui oleh Ustaz Solleh dibantu Ustaz Farid dan Ustaz Irsyad.

Ustaz Farid
berasal daripada Kelantan

Merekalah ibu dan bapa kepada 33 orang anak-anak ini. Berumur bermula daripada 7 tahun hingga belasan tahun dan semuanya lelaki.

Perkenalan aku dan Uncle dengan mereka ini tidak dirancang pada mulanya.

Kami ke kedai bapa kepada Ustaz Solleh di Janda Baik untuk makan tengahari.

Uncle mengajak aku keluar makan sebab dah bosan duduk rumah. "Dzoul, jom makan..nak hirup udara luar pulak" kata Uncle pada aku pada ketika tu aku baru saja bangun tido.

Maklumlah hari Sabtu, trading Forex cuti sampai hari Ahad.

Aku pun bersiap ala kadar. Kami pergi ke restoran Sup Meletup , Kg Janda Baik.

Sup Meletup Pak Long ni memang tersohor di Janda Baik. Siapa yang makan mesti nak lagi.

"Sup meletup satu, mee kuning lebih, daging lebih, bayar lebih" aku pesan kepada brader yang amik order.

Dipendekkan cerita, disinilah pertemuan pertama kami dengan anak Pak Long, iaitu Ustaz Solleh yang pada ketika itu dia kurang sihat.

Setelah selesai makan, Ustaz Solleh membawa kami ke Darul Hidayah. Kehadiran kami bersama buah tangan untuk 33 anak Darul Hidayah yang pada ketika itu sedang seronok bermain bola.

Kehadiran kami disambut oleh mereka. Kami bersalam-salaman sebagai tanda pengenalan pertama dan kami memberi buah tangan sekotak air minuman dan sebungkus roti krim.

Kami berbincang aktiviti untuk anak-anak ini. Kemudian Uncle mengajak mereka ke Pondok Pak Habib.

Ustaz Farid dan ustaz Irsyad duduk dibahagian belakang 'Four Wheel Drive' . Aku temankan Ustaz Solleh dibahagian hadapan. Ustaz Solleh memandu kereta ketika tu.

"Anak yang sedang mancing tu bijak budaknya, pandai belajar. Dia memang suka mancing" Ustaz Solleh membuka bicara dengan ku. Sambil menunding ke arah budak bertubuh kecil memancing seorang diri ditepi kolam milik Darul Hidayah.

"Kenapa dia ada disini?" aku bertanya kepada Ustaz Solleh. "Ibu bapanya tak dapat hak penjagaan, sebab anak ni dilahirkan tanpa ikatan perkahwinan yang sah"

Baru aku tahu, anak-anak disini bukannya semua anak yatim kematian ibubapa. Ada yang ibubapa yang dah bercerai dan ada juga ibubapa yang tak mampu nak menyara mereka.

"Bapa budak tu, sekarang sedang menjalani hukuman penjara seumur hidup kerana kesalahan merogol anak perempuan sendiri" tambah Ustaz Solleh. "Ini kes haruan makan anak la ni" aku membalas.

Banyak perkara yang kami bincang ketika didalam kereta sebelum sampai ke Pondok Pak Habib.

Ustaz Solleh ada juga menceritakan kepayahan mendapat dana untuk menyara anak-anak ni. Banyak cemuhan diterima daripada mendapat bantuan.

Ada juga yang menuduh beliau sengaja nak amik untung daripada duit bantuan.

"Biasalah tu orang kita Ustaz. Sebenarnya diorang tak nak bagi bantuan, tu yang tuduh macam-macam. Orang yang betul-betul nak bagi dia akan bagi je walaupun sikit. Sabar je lah" kata aku untuk menenangkan Ustaz Solleh.

Ustaz Solleh ada juga cerita, ada yang memberi bantuan pakaian. Tapi pakaian yang diberi sudah layak menjadi kain buruk.

Kepada yang ingin memberi, berilah yang terbaik. Cuba letakkan diri kita ditempat anak-anak tu. Ketika kita menerima pakaian yang sudah tidak layak dipanggil pakaian apa perasaan kita?

Lu pikirlah sendiri.

Setibanya dipondok Pak Habib, Uncle menunjukkan ruangan dewan yang akan dijadikan tempat menonton wayang dengan menggunakan 'projector'.

"Ni tengok 'movie' sampai kul 2 pagi pun boleh ni" Ustaz Farid mengusik.

Kemudian kami masuk kedalam rumah pula, "Ambillah papan karom tu berikan kepada budak-budak" ujar Uncle kepada Ustaz Solleh. Bertambahlah satu aktiviti anak-anak ini selain daripada bermain bola dan mandi sungai.

Dahulu pernah dibelikan badminton, hanya mampu bertahan beberapa hari je. Lepas tu jahanam. Maklumlah anak bujang semuanya.

Setelah menunjukkan tempat acara yang bakal dibuat di Pondok Pak Habib selesai, kami membuat kata putus untuk menjalankan aktiviti meraikan anak-anak Darul Hidayah di Pondok Pak Habib pada 13 Februari 2015 (Jumaat).

Kemudian, kami menghantar mereka semula ke Darul Hidayah.

Hari yang dinantikan dah pun tiba untuk meraikan anak-anak Darul Hidayah.

Adeek dan Mona menguruskan hal-hal dapur. Menu pada hari ni 'special'. Makan malam mereka dihidangkan 'Chicken Chop'.

Sos Chicken Chop Adeek memang special. Siapa je yang makan akan puji. Memang sedap, bawah sikit je daripada Coliseum Jalan Tunku Abdul Rahman.

Menu lain seperti Len Chee Kang, sandwich, karipap dan donut turut dihidangkan untuk mereka pada hari ini. Cuma Karipap dan donut dibuat oleh Kak Su.


Len Chee Kang sejuk


Acara bermula sekitar 4 petang. Uncle memberi penerangan ringkas aturcara yang akan dibuat.

Uncle memberikan penerangan ringkas aturcara

Sebelum acara bermula, mereka diberi makan Ais Krim Malaysia dulu.

Selepas selesai menunaikan solat Asar berjemaah, barulah acara sukaneka bermula. Acara bermula dengan acara meniup belon.





Punya la susah nak letupkan sampai terpaksa dibantu.
Badan kecik sangat camne nak letup.

Pemenang Pertama acara meniup belon

Acara kedua, bawa span dengan sudu




Bawa span dengan sudu
Kredit Gambar : KMDC Digital News Network

Pemenang pertama acara bawa span dengan sudu

Acara seterusnya, tiup tepung (cari duit syiling)





Cari duit syiling dalam tepung. Tak dibenarkan
menggunakan tangan.
Kredit Gambar : KMDC Digital News Network





"Ni cat ke kapur? Bedak tuan" - sedutan dialong Seniman Bujang Lapok
Kredit Gambar : KMDC Digital News Network



Pemenang pertama cari syiling dalam tepung

Acara terakhir, lari sambil ikat kaki




Ni men ngelat ni, siap angkat. Takpolah
janji hepi ye tak?
Kredit Gambar : KMDC Digital News Network



Pemenang pertama acara lari ikat kaki


Acara yang ni pulak takde dalam senarai, diorang buat sendiri. Acara menepung tawar. Hentam sajelah labu, jangan ko tepungkan cameraman sudah hehe.

Tengok muka dia, punya la geram kat kawan dia
Kredit Gambar : KMDC Digital News Network


Suka kau ye dapat menepung tawar? Keh keh
Kredit Gambar : KMDC Digital News Network


Suka kau ye sampai terbang . Hehe
Kredit Gambar : KMDC Digital News Network



Cameraman amik gambar cameraman.
Ko tengah amik gambo pon bleh tengok gambo aku ya ron?
Kredit Gambar : KMDC Digital News Network


Sekarang giliran ko plak
kena tembak 'Dik' . Hehe.

Pemberian kami tidaklah besar mana, hanya sekadar memberi layanan dan menceriakan hati anak-anak ini.

Jika tunggu kaya baru nak memberi, sampai bila pon takkan memberi. Sebab nanti bila dah kaya, akan beri seribu satu alasan lagi.

Jika tak mampu sekalipun, cukuplah sekadar memberi senyuman sebagai satu pemberian.

Tapi jangan pulak ada lepas ni orang mintak sedekah, duit ada berkepuk dalam wallet duk bagi senyum je pulak.





Aksi pedang setiawan.
Kredit Gambar : KMDC Digital News Network

Otromen pon otromen lah..
Kredit Gambar : KMDC Digital News Network
Ceh, Bob ngelat, lompat sikit je.
Kredit Gambar : KMDC Digital News Network


Wajah ceria mereka membahagiakan kami
Kredit Gambar : KMDC Digital News Network


Uncle melayan anak-anak Darul Hidayah bersama salah satu
angsa daripada tiga yang diberi nama Wahab, Wahib, Wahub :)



Setelah semua acara permainan selesai, sebagai acara penutup, anak-anak ini diberi lagi satu acara iaitu acara meneka kacang dalam balang. Siapa dapat meneka paling hampir dapat menang hadiah catur (chess) .

Teka jumlah kacang. Siapa teka tepat dapat hadiah Chess



Bob dapat meneka dengan tepat bilangan kacang 
iaitu sebanyak 1000 biji. Walaupun Bob menang, 
takkan dia nak main chess sensorang
ye tak?


Acara mereka berlansung lagi setelah selesai solat Isyak berjemaah. Sebelum itu mereka di jamu 'Chicken Chop yang dimasak special oleh Adeek dan Mona. Semuanya hepi dapat makan yang sedap-sedap belaka. Kalau makan kat rumah Uncle, mana ada yang tak sedap.

"Beblah (Habiblah panggilan keluarga kepada Uncle) daripada kecik makan sedap-sedap" begitulah yang dikatakan oleh Ami Hassan, pakcik kepada Uncle. Umur sekitar 74 tahun kalau tak silap. 

Ketika muda sangat gemar dengan sukan 'boxing'. Kini walaupun sudah berusia, beliau masih tegap lagi. Macam orang muda, masih hensem lagi tu. Sekali pandang macam umur 47 tahun. 

Samalah macam Abah (S.H Al Attas) , masih tegap dan bertenaga. Nak tahu rahsianya. tu tanya Abah sendiri. Beliau sentiasa membuat ceramah di Al Attas University Of Life berkenaan dengan kehidupan.


Terpancar wajah kegembiraan diwajah anak-anak ini sesekali dapat berhibur.



Anak-anak berkaraoke. Lepas sorang-sorang nyanyi.


Ada yang bermain XBOX


Bermain Dart


Menonton filem di layar lebar. Filem pertama 4 orang tumbang. Masuk
filem ke-2 semua dah tumbang. Mungkin terlalu letih agaknya.



Semuanya selesai sekitar pukul 1 pagi. 

Aku dan Roni menghantar mereka ke tempat mereka di Darul Hidayah. Setelah pulang ke rumah barulah terasa penat, tapi penat yang senang hati sebab dapat menceriakan anak-anak yang memerlukan belai kasih.

Ribuan terima kasih kepada abang Syed Senawang kerana sudi memberi sumbangan untuk acara ini.

Jika anda ingin beri sedikit sumbangan kepada anak-anak ini, sila hubungi talian di bawah dan bank-in ke no akaun dibawah.


Nama Akaun : Yayasan Al-Hidayah
No Akaun : 562188312059
Bank : Maybank
Hubungi : 014-6325478 (Ust Soleh)


Memberi kepada yang meminta.

Artikel Kelolaan Saya:
DZOUL
dzulizzi@gmail.com
017-2648451

Artikel Kelolaan Saya:
DZOUL
dzulizzi@gmail.com
017-2648451

'Market Masih MENGAMUK Abe. Hok tu sebaiknyo...'
Bulan-Bulan Yang Mendebarkan
Tak Sampai Setahun Pulang Modal
Robot GV6 DIAMOND ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100% 
Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula
Aku Berani Potong 10 Jari Kalau Robot GV6 Diamond Ni Boleh Rugi