Followers

Wednesday, September 2, 2015

ASAM PEDAS JOEY JANDA BAIK, POWER!

ASAM PEDAS JOEY JANDA BAIK, POWER!






"Jom kuar jalan-jalan..." Uncle bagitau kami semua. "Jomm.." Roni menyambut dengan riang. Haha..cam bebudak bila bapak ajak kuar gi jenjalan kemain semangat lagi.

Kami jenjalan kat area Janda Baik je. Duk belakang kereta 4X4, sambil menghirup udara segar Janda Baik. Memang sejuk, kat KL tak leh buat macam ni...

Kami dibawa jalan ke tanah-tanah Janda Baik,...



Tanah Luas lebih kurang 5 ekar. Ada satu rumah besar ni, dan satu lagi rumah penjaga. Besar giler

Rumah  berusia lebih kurang 18 tahun


Dah puas jalan tengok tanah, kitorang masuk pulak dalam hutan. Punyalah dalam tempatnya. Keta-keta yang 'melawa' nak masuk memang tak lepas la..jalan 'off-road'.

Uncle bawak macam kitorang takde kat belakang. Tonggang-langgang kami kat belakang. "Aku taknak lagi duk belakang.." Adeek bagitau aku. Aku gelak besar.

Satu jalan tu memang boleh tembus ke Bentong. "Kalau jalan utama terhalang, kita boleh guna jalan ni" Uncle bagitau semua.

"Tapi hari ni kita tak lalu jalan nak ke Bentong ni, sebab dah nak gelap. Aku takut tak nampak jalan..." ujar Uncle, maklum usia dah banyak, dia memang 'Al-Rabun Waktun Malamun' sape yang paham, paham lah. Hehe.

Kitorang hanya tengok jeram berdekatan. Dah selesai, seksa nak kuar pulak. Adoyai. Sakit muntut woo!


Aroi nak bergambar kat Jeram (aku lupa nama tempat)



Tengah-tengah jalan nak kuar tu aku dengar ada suara berbisik "Jalan terlompat-lompat ni..rasa lapar pulak perut aku" Roni berbisik.

Bisikan Roni dari belakang kereta seolah didengari oleh Uncle pulak. Uncle Terus ke Joey Corner. Kebetulan je kot tu..

Tapi intuisi Uncle memang kuat pun,tu aku akui. Adalah beberapa perkara apa yang dia rasa tu tepat.



ASAM PEDAS TERLARIS DIJANDA BAIK


Joey Corner di Kampung Sum-Sum

Asam pedas dihidang dalam claypot, harga berpatutan.


Kami pun duduk memesan makanan masing-masing. "Dzoul, ko kena rasa asam pedas dia..mabeles!" Adeek menyuruh aku order asam pedas, katanya memang sedap giler.

Asam pedas dia tak macam kat kedai makan lain, masakannya macam masak kat rumah, berasa!

"Asam pedas ari ni takde la dik" Akak , isteri kepada abang Joey memberitahu aku. Akak ni sentiasa tersenyum manis, keterampilan yang nampak cantik. Dialah yang masak di kedai ni.

Ketika kami datang dia menyambut kami dengan baik. Makin bertambah selera aku nak makan. Untung abang Joey dapat akak. "Butang baju aku mana pah!" haha saje gurau abang Joey.

"Alaaa..baru nak rasa" ujar aku yang baru pertama kali makan kat sini, Uncle dah 4 kali datang dah.





Uncle Order Laici Ais
Aku order sirap bandung

Roni Order Tembikai Laici

Mona order Air Limau Ais
"Takpelah kak, bagi saya Sizzling Mee" ujar aku. Ni memang makanan kegemaran aku.

Masing-masing memesan makanan masing-masing. Adeek dan Uncle pesan sup ekor.

Sup Ekor Joey Corner, berasa!


Sampai je makanan, Adeek terus bagi aku rasa sup ekor dia "Nah, cuba ko rasa". "Sedap!" kata aku. "Sup ekor dia rasanya cukup..tak malulah kalu kita ajak orang makan sini" Adeek menambah.


Mona sedang berangan sambil nunggu
Sizzing Mee dia. Jap lagi sampai la Mona.

Tak lama kemudian makanan aku pun sampai, Sizzling Mee. Kuahnya sedap, tapi agak manis. Lain orang, lain citarasanya. Aku bedal je, sebab dah lapar.


Sizzling Mee aku yang dah sampai. Kuahnya agak manis
sedikit.


"Punya la bersih sinki dia sebutir nasi pun takde, lantai pun bersih" ujar Uncle. Uncle kalau bab kebersihan ni mmg dia 'particular' sikit. Bukan sikit banyak.



Sinki bersih. Sebutir nasi pun takde.
Kedai bersih semua pun suka.



Habis makan semua 'tersandor' (kata orang Muar). Masing-masing kekenyangan. Kami bercerita politik semasa. Macam-macam hal. Apapun bagi aku, kita ada akal untuk menilai.




Setiap kali Uncle makan dapat 20% diskaun.



Jika kita berada diatas, tanggungjawab sangat besar. Jangan lupa, 'pakaian' kuasa yang dipakai bersifat sementara. Rakyat semakin bijak menilai.

"Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan.." ?


NAMA...


Jangan sampai anak cucu cicit malu nak sebut nama kita...apatah lagi bila tercatat dalam sejarah..


Akhir kata, kalau sesapa yang sampai Janda Baik ngidam nak makan ASAM PEDAS, sila datang ke JOEY CORNER. Rugi kalau tak try.





Jalan ke Joey Corner



Artikel Kelolaan Saya:
DZOUL
dzulizzi@gmail.com
017-2648451

'Market Masih MENGAMUK Abe. Hok tu sebaiknyo...'
Bulan-Bulan Yang Mendebarkan
Tak Sampai Setahun Pulang Modal
Robot GV6 DIAMOND ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100% 
Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula
Aku Berani Potong 10 Jari Kalau Robot GV6 Diamond Ni Boleh Rugi
Terima Kasih Tuan Izzan
Terima Kasih Wan & Zelmey Dan Rakan-Rakan
Sedekah - Saya Bilang Tak Payah
Maka Berakhirnya...
GAFX AMAL TRADE
Dosa-Dosa Che Det?
ASAM PEDAS JOEY JANDA BAIK, POWER!

Wednesday, August 19, 2015

Dosa-Dosa Che Det?

Dosa-Dosa Che Det?







Pada 13 Ogos 2015 yang lepas, Abah telah 'meluncurkan' buku yang ke-74 berjudul 'Dosa-Dosa Che Det'

Macam-macam persepsi pembaca dan 'keyboard warrior' memberi komen-komen pedas.

Biasa la tu , 'Hungry Man Is Angry Man'

"Bah, baru 5 jam Abah buat pelancaran dah keluar cerita kat internet. Ramai kritik Abah" aku memberitahu Abah. 



Komen-komen 'keyboard warrior'


Abah hanya menunjukkan 'signal' bagus kepada aku. Aku hanya tersenyum.

Aku tidak mahu mengulas panjang tentang hal politik ni. Bukan bidang aku. Masing-masing ada persepsi masing-masing.

Abah dah menulis 74 buah buku, dia lebih arif dan faham permainan politik ni.


'Politics Is Survival Game'.


Majlis bermula sekitar 3 petang seperti yang dirancang.

Kami menyediakan makan minum petang pada hari tu.

Laksa Johor, ketam sambal, sotong goreng, puding, sagu gula melaka dan macam-macam lagi.



Makanan yang enak disediakan oleh Master Chef Adeek & Mona


Hiasan buah-buahan dah macam hidang utk pengantin.
Caya lah Mona & Adeek


Rata-rata tetamu yang hadir dikalangan para wartawan memberi komen positif dengan makanan yang dihidangkan.



Pyan Habib menjamu selera sambil berborak dengan 'Adik'.


Pyan Habib turut hadir menyerikan lagi majlis yang berlansung.

Aku melihat keletahnya daripada jauh kerana sibuk menguruskan makan minum para tetamu.




Buku ke-74 Pak Habib
'Dosa-Dosa Che Det


Aturcara Majlis

'Politics Is Survival Game'

Dato' Philosopher Dr. HALO-N melancarkan buku
ke-74 Pak Habib 'Dosa-Dosa Che Det'

Air Lemon Penghilang Dahaga

Sesi Soal Jawab Bersama Para Wartawan

Gambar Kenangan Bersama Pak Habib

Ketam Sambal dan Sotong Goreng Tepung

Abah & Umie bersama cucunya

Presiden Kelab Penulis Politik Malaysia (KPPM)

Chegubard bersama blogger Azmi APA (Aku Peduli Apa)


Chegubard ahli politik PKR turut menghadirkan diri ke majlis pelancaran buku ke-74 Pak Habib. Gambar diatas beliau sedang bertukar pandangan dengan blogger 'Aku Peduli Apa'



Pak Habib menjamu selera sambil berborak perihal
politik hari ini.


'Life Is Short, dont make it shorter'


Kemelut yang berlaku hari ini adalah disebabkan kurangnya 5 PERKARA ini:


'sharing, caring, giving, loving, forgiving'
5 perkara yang menjadi asas pembelajaran di Al Attas University Of Life


Kekayaan dan ilmu yang diperoleh tidak dikongsikan kepada yang memerlukan (sharing)

Kurangnya sifat peduli antara satu sama lain. (caring)

Kurangnya sifat memberi, terlalu banyak menerima (giving)

Sifat kasih sayang sesama manusia dan makhluk semakin pudar (loving)

Memaafkan antara satu sama lain atas kesilapan yang dilakukan (forgiving)






'Kritik tidak semestinya membenci, memuji tidak semestinya menyanjung (berlebihan) , berlainan pendapat merupakan rakan terbaik'


Artikel Kelolaan Saya:
DZOUL
dzulizzi@gmail.com
017-2648451

'Market Masih MENGAMUK Abe. Hok tu sebaiknyo...'
Bulan-Bulan Yang Mendebarkan
Tak Sampai Setahun Pulang Modal
Robot GV6 DIAMOND ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100% 
Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula
Aku Berani Potong 10 Jari Kalau Robot GV6 Diamond Ni Boleh Rugi
Terima Kasih Tuan Izzan
Terima Kasih Wan & Zelmey Dan Rakan-Rakan
Sedekah - Saya Bilang Tak Payah
Maka Berakhirnya...
GAFX AMAL TRADE
Dosa-Dosa Che Det?

Monday, July 20, 2015

GAFX AMAL TRADE





GAFX AMAL TRADE 

Today, the global Islamic fund and wealth management sector is on the rise, underpinned by strong demand from Muslim and non-Muslim investors.

The rising affluence of Muslim communities, who wish to invest surplus funds in a Shariah-compliant manner has been a pivotal factor in the growth of the industry. Another contributing factor is the non-Muslim investors' desire to diversify their investment through Shariah-compliant funds.

GAFX is one of the Islamic fund and wealth management through FOREX Shariah-platform compliant based on Islamic principles to achieve set financial goals.

The scope of GAFX activity involves financial analysis, asset and  trading selection, investment planning and on-going monitoring of investment funds. Both individuals and institutions may become Islamic wealth and fund managers through the provision of related services.

We at GAFX is not just about making profits and wealth. We understand our role in the development of society and take pride in our efforts, and everyone at GAFX knows that our revenues are linked to the success of our clients and partners. That’s why we strive to give our clients the best service possible so they can concentrate on what is really important: profitable trading.


Ruang Santai Laman Jepun



As you trade or do business with GAFX, you will be pleased to know that we channel a share of the profits to support the lesser privileged around the world through the GAFX AMAL TRADE.

GAFX AMAL TRADE is dedicated to improving and transforming the social well-being of communities that we engage in by helping address some of the inequalities they’re faced with.

The concept of GAFX AMAL TRADE – sourcing small amounts of cash from a large group of people. Like idea, its relies on the power of large numbers.

Aggregated donations or investments can supply much-needed capital to projects or organizations, particularly in their early stages.

Peer-to-peer funding experiments first emerged in the non-profit sector, and will expanded to the realms of for-profit investment and social responsibility activism.

AMAL TRADE is the platform where all trades can contribute their profit or their wealth to those who in need.



Gazebo Melayu




Gazebo Cina & Pink



Gazebo Oren


Our initial program is GAFX AMAL TRADE CONTEST, where some portion of their contest fee to AMAL TRADE POOL ACCOUNT, as an example when traders join GAFX AMAL TRADE CONTEST with the fee of USD 50, USD 45 will be return to their live trading account and USD 5 is contributed to the AMAL TRADE POOL ACCOUNT.

The contribution had been used to provide and help the welfare, Orphanage and Tahfiz school at Uncleseekers place at Janda Baik on last 20th Ramadhan.

We believe by giving and provide those who in need, we will get more in returns.

...


GAFX AMAL TRADE

Di GAFX , platform kami bukan hanya untuk membuat keuntungan, Kami faham dan mengambil berat peranan kami didalam pembangunan sosial, tanggungjawab sosial dan kami bangga dengan usaha kami, dan kami tahu bahawa pendapatan kami berkait rapat dengan kejayaan pelanggan dan rakan kongsi kami.

Itulah sebabnya kami berusaha untuk memberikan pelanggan kami perkhidmatan yang terbaik mungkin supaya mereka boleh menumpukan perhatian kepada apa yang benar-benar penting perdagangan yang menguntungkan.




Ruang Pentas Utama


Kolam Ikan tempat menenangkan fikiran



Cengkerang Tempat Mandi Manda




Jika anda adalah seorang trader yang menggunakan platform kami, atau anda adalah seorang yang bekerjasama dengan kami, anda boleh membantu pembangunan sosial dan membantu mereka yang memerlukan melalui platform GAFX AMAL TRADE.

GAFX AMAL TRADE dikhususkan untuk membantu transformasi dan menambahbaik kesejahteraan masyarakat dan komuniti, dan kami melibatkan diri didalam membantu mereka yang memerlukan.

AMAL TRADE adalah platform dimana semua 'trader' yang menggunakan platform GAFX membantu didalam memberi sumbangan samaada sebahagian kecil dari keuntungan mereka kepada mereka yang sangat memerlukan bantuan.


Laman Jepun


Program awal kami adalah GAFX AMAL TRADE CONTEST, dimana sebahagian kecil dari yuran penyertaan mereka disumbangkan kepada AMAL TRADE POOL ACCOUNT.

Sebagai contoh, apabila seorang trader mengambil bahagian dan menyertai GAFX AMAL TRADE CONTEST dengan yuran penyertaan sebanyak USD50, USD45 akan dikembalikan kepada Live Trading Account mereka dan USD 5 akan disumbangkan kepada 'pool account'.

Kami percaya dan yakin jika kami memberi, kami akan mendapat pulangan yang belipat ganda.

VISI GAFX AMAL TRADE 

Menjadi sebuah platform yang professional dalam membantu secara berterusan pembangunan sosial dan tanggungjawab sosial secara efisien. Berusaha untuk membantu meningkatkan mutu kehidupan mereka yang memerlukan.

MISI GAFX AMAL TRADE

1. Berperanan secara aktif didalam pembangunan sosial dan tanggungjawab sosial kepada masyarakat.

2. Menyalurkan khidmat dan manfaat kebajikan kepada mereka yang memerlukan tanpa mengira bangsa dan agama

3. Melaksanakan kerja-kerja amal kebajikan seperti lawatan ke rumah anak-anak yatim, rumah orang -orang tua, institusi dan persatuan orang kurang  upaya serta hospital.

4. Menitikberatkan soal pendidikan, pemakanan, kesihatan, dan sebagainya dalam penyediaan anak-anak yatim menjadi sebagai satu entiti yang diiktiraf oleh masyarakat

5. Memberi pendedahan dan pembelajaran tentang pasaran kewangan.


Menu Yang Akan Dihidangkan Pada Open House Soft-Launch GAFX


Nasi Briyani Ayam



Ni contoh Laksa Johor, kitorg punya lagi sedap!


Lontong ni lain skit, kitorg punya merah lagi..



Halabi Mesir. Ni gambaran je kay.


Air Kelapa Laut Madu




Buah Longan atau Laici




Cendol





Ais Krim 5 perisa
(aku tulis ni pun dah start terliur dah)



Kepah bakar...peh sampai tang ni aku dah tak boleh tahan dah



Kerang rebus 


Kopok Lekor . Kopok lekor kitorang mmg terbaik.
Lembuit dan sedap. Letak je abis aku pun tak sempat
makan.

Chicken Wing ala Rehan. Ni mmg top number one. Resepi
Rehan sampai VVIP pun order.


Sizzling Lambchop


Len Chee Kang ala Roni




Puding Ala Adeek


Stew Gearbox Alamak..gurau je.
Resepi stew Adeek mmg terbaik mana dia belaja tah masak
sesedap ni jeles haku!


Sedapkan? Korang dapat tengok je la...Hehe..



Artikel Kelolaan Saya:
DZOUL
dzulizzi@gmail.com
017-2648451

'Market Masih MENGAMUK Abe. Hok tu sebaiknyo...'
Bulan-Bulan Yang Mendebarkan
Tak Sampai Setahun Pulang Modal
Robot GV6 DIAMOND ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100% 
Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula
Aku Berani Potong 10 Jari Kalau Robot GV6 Diamond Ni Boleh Rugi
Terima Kasih Tuan Izzan
Terima Kasih Wan & Zelmey Dan Rakan-Rakan
Sedekah - Saya Bilang Tak Payah
Maka Berakhirnya...
GAFX AMAL TRADE