Followers

Monday, February 20, 2017

50 Ekor Ayam Bokashi PERCUMA Untuk Anda Jika...

50 Ekor Ayam Bokashi PERCUMA Untuk Anda Jika...

Gambar Hiasan


'BOKASHI' berasal daripada perkataan bahasa Jepun membawa maksud penapaian atau fermentasi bahan makanan melalui proses penapaian bakteria anerobik, baik untuk membantu tumbesaran hidupan.


Kami sedang memproses makanan dan minuman ayam probiotik
menggunakan enzim buah-buahan dan bahan-bahan semulajadi.
TIADA bahan kimia , antibiotik
dan hormon tumbesaran digunakan!

EM-1 (Effective Microorganism) yang dibuat sendiri digunakan didalam
proses fermentasi makanan ayam probiotik


Ayam Bokashi peliharaan kami adalah ayam istimewa kerana makanan dan minuman probiotik yang diberi adalah daripada bahan dirumus khas melalui proses 'bokashi' untuk tumbesaran dan kesihatan ayam yang memberi manfaat kepada ayam dan juga kepada penggemar ayam daging probiotik apabila dimakan.

Nenas digunakan untuk mengambil khasiat enzim Bromelin baik
untuk sistem imunisasi haiwan,

Sayur bayam , antara bahan untuk dibuat
enzim kalsium

Buah-buahan , antara bahan untuk dibuat
enzim vitamin



Lengkuas, temulawak, daun Moringga antara bahan
untuk membuat pati herba ayam


Tugas kami bukan hanya memberi makanan dan minuman probiotik yang sihat kepada ayam-ayam ini, tetapi kami juga menjaga rapi kebersihan reban dan 'brooder' tempat tinggal ayam-ayam ini supaya sentiasa bersih dan selamat.

Memandikan anak ayam untuk
membersihkan kotoran untuk hindar daripada
sebarang penyakit

Anak ayam dilap dan dijemur seketika setelah dimandikan

Proses pembersihan dilakukan sekurang-kurangnya seminggu sekali untuk memastikan persekitaran tempat tinggal ayam ini bersih bebas daripada serangan penyakit.

Sekam padi yang disembur EM digunakan untuk memastikan tinja ayam
tidak menghasilkan bau busuk

Tujuan utama kami memelihara ayam ini bukanlah untuk jualan komersial secara besar-besaran.

Kami memelihara ayam-ayam ini adalah kerana kami sangat mementingkan agar apa yang kami makan adalah yang terbaik daripada segi kesihatan dan sumber makanan ayam ini tiada unsur-unsur yang mendatangkan was-was kepada kami, baik daripada kesihatan atau bahan-bahan yang diragui kebersihannya.

'GOOD things can not be cheap, cheap things can not be good'

Kos untuk pelihara ayam-ayam ini sememangnya lebih tinggi daripada ayam biasa.  Kos bahan mentah makan & minum ayam adalah seperti berikut (tidak termasuk kos operasi seperti elektrik, penggunaan sekam dan lain-lain) :

Kos Bahan Mentah Makan Minum Untuk Seekor Ayam Bokashi

Kos (sehari)

1. Bokashi
2. EM (Effective Micro Organism)
3. Pati Ikan
4. EM Ikan
5. Pati Herba
6. Enzim Herba
7. Enzim Protin
8. Enzim Kalsium
9. Enzim Vitamin
10. Enzim Vitamin C
11. Enzim Nenas

JUMLAH KOS (sehari) - RM0.36/ekor

1. Kos (sebulan) : RM10.80/ekor
2. Kos (75 hari - usia matang ayam bokashi) : RM27.00/ekor


Apa istimewa Ayam Bokashi?

Ayam Bokashi kami :

1. Ayam diberi makan makanan probiotik yang diperam.
2. Minuman probiotik ayam Bokashi daripada enzim buah-buahan , sayuran dan herba.
3. Ayam Bokashi kami tidak hanyir.
4. Ayam Bokashi kami tidak memberi mudarat kesihatan atau alahan apabila dimakan.
5. Daging Ayam Bokashi kami lebih lembut dan berkhasiat


Ayam Bokashi ini sangat sesuai kepada mereka yang mempunyai masalah:

1. Darah Tinggi
2. Kencing Manis
3. Sakit Jantung
4. Buah Pinggang
5. Kolestrol tinggi


Apa kata mereka setelah merasa ayam bokashi kami?




Sabor kak lek lu..huhu


"Bila makan, isinya lembut..."


video
"Nak kata ayam tapi lebih sedap daripada ayam..."
klik untuk tonton video


video
"rasa macam di syurga..." klik untuk tonton video



Berita Baik Untuk Anda Semua

Kami ingin memberi 50 ekor ayam bokashi percuma kepada anda semua. Tapi bukanlah sorang dapat 50 ekor ayam..sian orang lain tak dapat rasa nanti.

Setiap seorang hanya dapat seekor ayam sahaja. Dengan syarat anda mempunyai 5 jenis penyakit ini :

1. Darah Tinggi
2. Kencing Manis
3. Sakit Jantung
4. Buah Pinggang
5. Kolestrol tinggi

Anda dikehendaki datang membawa salinan surat doktor mengesahkan anda mempunyai salah satu penyakit diatas atau kesemuanya sekali.

Ayam PERCUMA ini diberi mulai 27 Februari 2017 sehingga  10 Mac 2017 (Hari Isnin hingga Jumaat SAHAJA). Anda boleh datang antara pukul 10 pagi hingga 6 petang.

Sekiranya berminat, anda boleh datang ketempat kami di Kampung Janda Baik, Pahang. Anda dikehendaki menghantar whatsapp (whatsapp sahaja tak boleh call) ke +60108102943 atau hubungi ditalian (call sahaja, whatsapp takde) 0172648451 (Dzoul) untuk memaklumkan kehadiran anda.

Sila hantar gambar salinan surat pengesahan penyakit anda ke no whatsapp diatas dengan nyatakan tarikh anda akan hadir.



Artikel Kelolaan Saya:

Dzoul
+60172648451 (Call sahaja)
+60108102943 (Whatsapp sahaja)

Adakah Sijil Malaysia Book Of Record Milik Perkap? - Formula 5T ciptaan Uncleseekers bakal menggegarkan pertanian Malaysia? (part 2)
50 Ekor Ayam Bokashi PERCUMA Untuk Anda Jika...

Monday, August 22, 2016

Adakah Sijil Malaysia Book Of Record Milik Perkap? - Formula 5T ciptaan Uncleseekers bakal menggegarkan pertanian Malaysia? (part 2)

Adakah Sijil Malaysia Book Of Record Milik Perkap? - Formula 5T ciptaan Uncleseekers bakal menggegarkan pertanian Malaysia? (part 2)


Pokok Beri menghasilkan banyak tunas , berumur
sebulan. Pokok beri ini telah dipindahkan dan diberi
rawatan dengan formula 5T. Dalam masa 2 minggu ia
mampu hidup semula. Apa Rahsia FORMULA 5T?


Projek pertanian 5T adalah projek 'pilot' PERKAP dengan misi untuk menghasilkan tanaman luarbiasa.

Projek ini adalah proses pembelajaran dan mencari pengalaman supaya hero-hero PERKAP memiliki 'survival skill' apabila berada diluar sana nanti.


Hero PERKAP Irfan(kiri) & Faiz sedang membina
'Greenhouse' untuk tapak semaian



Hero PERKAP sedang memasang rangka dan jaring
'GreenHouse'


Hero PERKAP sedang memasang jaring 'GreenHouse'


'GreenHouse' yang telah siap dibina hero PERKAP


'Greenhouse' telah siap dibina untuk tujuan
semaian benih dengan menggunakan 'Formula 5T'

"Nanti balik rumah ibu, saya nak buat 'greenhouse' kat rumah" ujar Faiz kepada saya tentang cita-citanya untuk membina 'greenhouse' sendiri dirumah ibunya.

Kesemua pokok-pokok yang ditanam ini diberi baja formula khas yang kami namakan 'Formula 5T'


Pihak pengurusan PERKAP dan hero PERKAP Imad sedang
bermesyuarat berkenaan projek pertanian 5T

Formula ini adalah ide daripada Uncleseekers. Beliau yang tiada asas pertanian pun boleh mencipta formula luarbiasa ini.

Dukacitanya formula ini bukan untuk dijual! 

Tetapi, kepada yang ingin berusahasama didalam projek 5T , 'kecil tapak tangan nyiru kami tadahkan'




Pokok cili ketinggian 7 inci berusia 2 minggu sudah
berbunga setelah menggunakan formula 5T dalam
masa seminggu (pada 22 Ogos 2016 12.30pm)


Pokok Cili  ketinggian 7 inci , berusia 3 minggu,
telah mengeluarkan tunas yang banyak 
setelah menggunakan formula 5T dalam masa seminggu 
(pada 22 Ogos 2016 12.30pm). Dijangkakan pokok cili 
ini akan menghasilkan 300 biji cili sekurang-kurangnya 
dalam masa 2 - 3bulan lagi


Pokok Tembikai Susu ketinggian lebih kurang
8 inci mengeluarkan tunas yang banyak, 
berusia 3 minggu setelah menggunakan formula 5T
 dalam masa seminggu (pada 22 Ogos 2016 12.30pm)




Pokok Tembikai Susu berusia 3 minggu, membesar dengan
cepat setelah menggunakan formula 5T dalam masa
seminggu (pada 22 Ogos 2016 12.30pm)

Kami akan memberi laporan terkini tentang projek pertanian 5T ini setiap minggu. Nantikan laporan projek ini pada minggu hadapan.


Adakah PERKAP akan mencatat sejarah 
didalam Malaysia Book Of Records 
tidak lama lagi? 


Campuran EM-1 Menjadi EMAS . Klik Untuk Tonton Video



Artikel Kelolaan Saya:

Dzoul
dzulizzi@gmail.com
017-2648451

'Market Masih MENGAMUK Abe. Hok tu sebaiknyo...'
Bulan-Bulan Yang Mendebarkan
Tak Sampai Setahun Pulang Modal
Robot GV6 DIAMOND ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100% 
Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula
Aku Berani Potong 10 Jari Kalau Robot GV6 Diamond Ni Boleh Rugi
Adakah Sijil Malaysia Book Of Record Milik Perkap? - Formula 5T ciptaan Uncleseekers bakal menggegarkan pertanian Malaysia? (part 2)

Monday, August 15, 2016

Adakah Sijil Malaysia Books Of Records Milik PERKAP?

Adakah Sijil Malaysia Books Of Records Milik PERKAP?



Dari Kiri; Faiz, Irfan, Saudara Zainal, Ijat & Nadzmi


Hero PERKAP telahpun memulakan langkah dengan projek penanaman 5T iaitu Tomato, Timun Jepun, Tembikai , Tembikai(rock melon) dan Tembikai(susu).

Projek tanaman ini dinamakan projek 5T dan diilhamkan oleh Uncleseekers.



Air sungai digunakan supaya air yang digunakan tidak
mempunyai klorin


Hero Perkap Irfan, sedang membersihkan tong untuk
membuat bancuhan kompos formula 5T


Projek 5T ini diketuai oleh Mona dan dibimbing oleh Saudara Zainal. Saudara Zainal adalah seorang yang berpengalaman didalam bidang pertanian.

Walaupun diusia yang masih muda, saudara Zainal sentiasa mempunyai ide-ide baru untuk menghasilkan formula yang bakal menjadi fenomena industri pertanian khususnya di Malaysia.


Hero PERKAP Ijat, sedang menabur kapur (Liming Process)
untuk menaikkan PH tanah


Hero PERKAP ijat sedang memeriksa PH tanah supaya
nilai PH sesuai dengan kehendak tanaman

Hero PERKAP Ijat, sedang memeriksa kualiti
air yang digunakan


Benih-benih yang telah sedia disemai


Hero-Hero PERKAP sedang menyemai biji benih.

Mereka sekarang ini masih didalam proses "Try-and-Error"

Adakah PERKAP akan mencatat sejarah didalam Malaysia Book Of Records tidak lama lagi? Nantikan hasilnya!




Klik untuk tonton video, bancuhan baja kompos yang dilakukan oleh
hero PERKAP.


Artikel Kelolaan Saya:


Dzoul
dzulizzi@gmail.com
017-2648451

'Market Masih MENGAMUK Abe. Hok tu sebaiknyo...'
Bulan-Bulan Yang Mendebarkan
Tak Sampai Setahun Pulang Modal
Robot GV6 DIAMOND ni adalah robot cop duit! Aku jamin 100% 
Bestkan usahaniga yang macam ni, bila rugi, diganti semula
Aku Berani Potong 10 Jari Kalau Robot GV6 Diamond Ni Boleh Rugi
Terima Kasih Tuan Izzan
Terima Kasih Wan & Zelmey Dan Rakan-Rakan
Sedekah - Saya Bilang Tak Payah
Maka Berakhirnya...
GAFX AMAL TRADE
Dosa-Dosa Che Det?
ASAM PEDAS JOEY JANDA BAIK, POWER!
Restoran Kelantan Delights di Subang Jaya - Untuk DIJUAL (Segera!)
"Tulang belakang di level L4-L5 Hancur, Hilang Mata Pencarian..."
Jangan Sampai ‘Adik’ Mati Dulu
'Potong' Anu Bukan Tiap Hari Bro
Fauziah Latiff Buat Kebaikan?
Jangan percaya ramalan Uncleseekers!
Adakah Kita Tahu Matahari BELAYAR?
Lebah Kelulut , Terima Kasih Bro Amray & Bro Solihin
"Dan Dialah Pemelihara SIRIUS"
Gunung Bergerak Cepat Seperti Awan?
Jangan Beli Ayam Organik Alfafa Kalau....(part 1)
Jangan Beli Ayam Organik Alfafa Kalau.... (part 2)
Benarkah Dato' Siti Zaleha 'makan' Duit Anak Yatim?
80% Ramalan Mimpi Uncleseekers Benar!
Adakah Malaysia Books Of Records Milik PERKAP?